Regeringspartij D66 komt met een nieuw wetsvoorstel om kinderen leerrecht te geven, in aanvulling op de bestaande leerplichtwet. De partij vindt dat nodig, omdat ondanks de leerplicht gaan toch 15.000 kinderen in Nederland niet naar school.
Opsteller van de wet is het Tweede Kamerlid Paul van Meenen, die al jaren strijdt voor het leerrecht. Maar omdat ministers van Onderwijs niet doorpakken en het onderwijsveld meer tegen dan meewerkt, komt dat niet van de grond. “En dus heb ik zelf een wet gemaakt die het leerrecht echt regelt”, vertelt Van Meenen: “Elk kind heeft recht zich te ontwikkelen, elk kind kan zich ontwikkelen en dat maakt deze wet mogelijk.”
In zijn wetsvoorstel introduceert Van Meenen de leerambtenaar. Deze functionaris krijgt de bevoegdheid voor elk kind dat niet in het schoolpotje past een oplossing te vinden. En die oplossing moet dan ook door de school worden uitgevoerd. De leerambtenaar krijgt doorzettingsmacht. Dat betekent dat dat soms slechts gedeeltelijk op school is, het kan bij een particuliere instelling, het kan een zorginstelling zijn, voor een deel thuis, het kan digitaal zijn. Van Meenen hoopt, zeker op deze internationale dag van het kind, dat dat snel zal gaan, want ‘elke dag dat deze wet er niet is, is een verloren dag voor kinderen’.
-rtl.nl-