Mauna Loa, de grootste actieve vulkaan ter wereld, is voor het eerst in bijna veertig jaar uitgebarsten. De uitbarsting brengt steden op het Grote Eiland van Hawaii niet meteen in gevaar, maar het geologisch instituut waarschuwt de ongeveer 200.000 inwoners dat een uitbarsting ‘zeer onvoorspelbaar is en dat de locatie en opmars van lavastromen snel kan veranderen’. De luchtkwaliteit op het eiland is op dit moment in het algemeen goed, maar ambtenaren houden het nauwlettend in de gaten. Inwoner Bobby Camara, geboren en getogen op het Grote Eiland, is waakzaam.
Camara heeft in zijn leven drie uitbarstingen van de Mauna Loa gezien. “We weten niet waar de stroom heen gaat, we weten niet hoelang het gaat duren”. Gunner Mench, eigenaar van een kunstgalerie in Kamuela, heeft ‘de griezelige rode gloed’ gefilmd die over het eiland stroomt. “Op dit moment is het gewoon amusement, maar de zorg is dat het bevolkte gebieden zou kunnen bereiken”. Mauna Loa zien uitbarsten is een nieuwe ervaring voor veel inwoners van het Grote Eiland, waar de bevolking meer dan verdubbeld is ten opzichte van de 92.000 mensen in 1980.
Hoelang de vulkaanuitbarsting gaat duren en of deze er later wel voor zorgt dat lava naar bevolkte delen van het eiland stroomt, is volgens woordvoerder Miel Corbett van de Amerikaanse geologische dienst onmogelijk te voorspellen. De vulkaan vormt met vier andere vulkanen het Grote Eiland van Hawaii, het meest zuidelijke eiland van de Hawaïaanse archipel met zo’n 200.000 bewoners. Maar Mauna Loa beslaat iets meer dan de helft van het eiland. De 1247 meter hoge Kilauea-vulkaan op het eiland barstte in 2018 uit.
-ad.nl-