Ook Nederland kan te maken krijgen met tropische stormen, ook wel orkanen genoemd. Wanneer Caribisch Nederland bedreigd wordt door een orkaan geeft het KNMI extra waarschuwingen uit. Niet het Nederland grenzend aan de Noordzee maar Caribisch Nederland met de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.
Het KNMI verzorgt de meteorologische en seismische berichtgeving voor Caribisch Nederland. In andere delen van de wereld, zoals Azië, zijn ook andere benamingen in gebruikt zoals tyfoon. Gemiddeld trekt er eens in de twee jaar op minder dan 150 kilometer een orkaan langs deze eilanden. Een orkaan, in de Verenigde Staten hurricane genoemd, is een tropische cycloon met windsnelheden van meer dan 117 km/uur. Orkanen worden gevoed door de energie die vrijkomt bij de condensatie van waterdamp in water (latente warmte) bij de vorming van wolken. Boven koud zeewater en land doven ze uit vanwege een gebrek aan waterdamp.
Orkanen hebben een diameter van een paar honderd kilometer. Zij gaan daarom gepaard met hevige regenval. In augustus, september en oktober ontwikkelen de meeste tropische stormen en orkanen zich. De orkaan Matthew die in 2016 vlak langs Bonaire trok was een vrij uitzonderlijke gebeurtenis.
Het orkaanseizoen in het Caribisch gebied loopt van juni tot en met november.