Rusland stapt opnieuw in de graandeal met Oekraïne. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gisteren laten weten. In de middag zijn de leveringen ook weer effectief hervat, meldt het Turkse ministerie van Defensie. De bewuste deal moet een zware voedselcrisis helpen voorkomen, in met name Afrika.
Turkije speelde eerder een belangrijke rol bij de totstandkoming van de graandeal in augustus, waarbij naast Rusland en Oekraïne ook de Verenigde Naties waren betrokken. Sindsdien zijn ongeveer 10 miljoen ton graan en andere landbouwproducten uit Oekraïense havens geëxporteerd, waardoor de prijzen wereldwijd zijn gedaald. De schepen worden gecontroleerd in Istanbul.
President Erdoğan zei dat de hernieuwde overeenkomst prioriteit zou geven aan zendingen naar Afrikaanse landen, waaronder Somalië, Djibouti en Sudan. Rusland eiste dit omdat het grootste deel van het graan in rijkere landen terechtkwam. Het land bevestigde wat later ook zelf dat het opnieuw deelneemt aan de implementatie van het akkoord. Rusland schortte zijn deelname aan de graanovereenkomst afgelopen weekend op, nadat Oekraïne werd beschuldigd van een drone-aanval op de Russische Zwarte Zeevloot.
Dankzij de graandeal die op 19 juli in Istanbul werd gesloten, kon dus al bijna 10 miljoen graan worden uitgevoerd uit de Oekraïense havens. Het graan zat daar geblokkeerd sinds de Russische inval in Oekraïne op 24 februari. VN-topman António Guterres toonde zich ingenomen met de stap en werkt aan een verlenging van het akkoord na 19 november.