Italië is een hotspot voor klimaatverandering en dat wordt in het hele land, van noord tot zuid, gevoeld. 2022 was het jaar van afbrekende gletsjertoppen, kurkdroge landbouwgrond, bosbranden en overstromingen. Wie zijn best doet, ziet nog wat roze pluche in het grauwe tafereel. Maar dit is het zonovergoten eiland Ischia, niet ver van de kust van Napels. Hier geen toneel van oorlog, maar een schouwspel van natuurgeweld. In zo’n twintig jaar viel er niet zoveel regen als in november in enkele uren tijd. Door de slechte weersomstandigheden waren zoekacties, in de bergen en in zee, de eerste uren moeilijk. Lichamen die werden gevonden, waren moeilijk identificeerbaar – aangetast door de brokstukken in de modderstroom. In de gesprekken met ontredderde bewoners klonken geluiden van angst en boosheid door.
Italië kent, ook dit jaar, meerdere natuurrampen. Door aanhoudende warmte zorgde een grote hoeveelheid smeltwater voor interne druk die leidde tot een breuk. Ervaren gidsen stelden dat het niet verantwoord was om tochten op de gletsjer te ondernemen met een temperatuur van 10 graden boven Celsius, maar de autoriteiten gaven geen alarm af. In de strijd tussen mens en natuur trekt de mens in Italië veelal aan het kortste eind. Maar de trend is ook langduriger meetbaar, in het geval van ongekende hitte en droogte. “Italië ligt in de vuurlinie”, stelde klimaatwetenschapper Antonello Pasini. Het Middellandse Zeegebied – Italië incluis – wordt door de IPCC aangemerkt als hotspot voor klimaatverandering, met een opwarming die 20 procent hoger ligt dan gemiddeld. Denk alleen al aan het Italiaanse bosgebied – en de vele bosbranden die Italië in de zomer teisteren. Maar slechts 18 procent van de bossen wordt onderhouden volgens bosbeheerplannen, volgens een rapport van het ministerie voor Ecologische Transitie.
In de periode 1980-2018 werd 4 miljoen hectare getroffen door brand. Door de aanhoudende droogte en warme wind rukte de brandweer deze zomer ook in Rome herhaaldelijk uit. Extreem weer – maar dat niet alleen. In Italië wordt dat illegale bouwen ‘abusivismo’ genoemd. Circa 15 procent van de huizen in Italië is zonder vergunning gebouwd, zo meldt statistiekbureau Istat. Maar in sommige regio’s – zoals die van Ischia – loopt dat op tot bijna 50 procent. Klimaatbeleid staat in Italië niet hoog op de agenda en is bovendien weinig populair. Maar tel de steeds extremere weersomstandigheden, de politieke kwetsbaarheden van het land en de hoge staatsschuld bij elkaar op en het moge duidelijk zijn dat de toekomst op dit vlak weerbarstig is. Een recept voor meer rampen – en meer slachtoffers. Niet ver van de met modder besmeurde knuffel, werd nog meer pluche gevonden. Terwijl de dodenteller opliep, werd hij na drie dagen gevonden.
-rtlnieuws.nl-