Jongeren zijn de afgelopen jaren bij steeds meer cybercrime-zaken betrokken. Vorig jaar was in 47 procent van de zaken iemand van 21 jaar of jonger betrokken, waar dat in 2018 nog in 33 procent van de cybercrime-zaken het geval was. Het OM maakt zich zorgen, ook omdat de jongeren de ernst van hun daden niet altijd lijken door te hebben. âCybercrime heeft zich vermengd met de georganiseerde misdaad, die heeft ontdekt dat er flink te verdienen valtâ.
Een deel van die toename kan worden verklaard doordat de manier van registreren is veranderd. De politie herkent het probleem. âDit zal ook in de toekomst een groter probleem wordenâ, voorspelt Theo van der Plas, die bij de politie over cybercrime gaat.
Volgens Theo Van der Plas kan de politie het niet alleen af en moeten ook gemeenten, scholen en ouders zich bewust worden van het probleem. âGemeenten zijn nu druk bezig om te kijken hoe zij kunnen bijdragenâ. Toch zit ook de politie niet stil. âZo komen we bij de grote vissen terecht, en niet enkel bij de geldezelsâ. Die zogenoemde geldezels worden gebruikt om criminele gelden weg te sluizen met rekeningen van derden, die daarvoor worden betaald of onder druk worden gezet.
-nos.nl-