Er komt een prijsplafond van 60 dollar per vat op Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Het is de eerste keer dat een dergelijk prijsplafond bij een olie-exporterend land wordt ingesteld. Als de prijs van een vat olie op de markt onder het plafond duikt, zal het prijsplafond automatisch dalen tot 5 procent onder de marktprijs. Het prijsplafond is een aanvulling op het EU-verbod op de import van Russische olie via schepen dat per 5 december ingaat.
De olie kon ondanks dit verbod via landen als Turkije en India alsnog Europa bereiken, dus de EU vond alleen een boycot niet voldoende. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese commissie, zegt in een video op Twitter dat de olie-inkomsten van Rusland significant zullen afnemen door het prijsplafond. De olie die Rusland exporteert, wordt vervoerd met pijpleidingen en tankers. Het is nu verboden voor scheepvaartbedrijven die in een lidstaat van de EU of in een G7-land gevestigd om Russische olie te transporteren, als die olie wordt verkocht voor een hogere prijs dan het plafond.
Rusland heeft niet genoeg tankers om zelf al die olie en olieproducten te vervoeren. Daardoor wordt het voor het land veel moeilijker om de olie voor een prijs hoger dan het plafond te verkopen. De huidige marktprijs voor Russische olie ligt rond op 67 dollar. Het plafond ligt namelijk nog zo’n 10 dollar boven de huidige prijs voor Russische Oeral-olie voor levering aan het Westen. De productiekosten voor een vat Russische Oeral-olie worden geschat op zo’n 20 dollar. Rusland heeft wel gezegd geen olie te zullen verkopen aan landen die zich houden aan het prijsplafond. Het land verkoopt inmiddels al veel meer Oeral-olie aan landen als India en China.
India en China kopen de olie met kortingen die zouden oplopen tot 30 procent korting. Er komt ook een verbod op het verzekeren van tankers die olie of olieproducten uit Rusland vervoeren, die is verkocht tegen een prijs boven het prijsplafond.
Je hebt dan immers te maken met slechts een beperkt aantal spelers, die dus makkelijker zijn te controleren. Je kunt namelijk wel vrij goed nagaan waar schepen naartoe varen, maar soms wordt olie gemengd en dan wordt het lastig om te bepalen of een lading olie wel of niet deels uit Rusland komt, legt Aad Correljé, energie-expert en universitair hoofddocent uit. China en India kunnen de schepen wel gaan verzekeren, maar dat wordt toch wat lastiger, denkt energie-expert Jilles van den Beukel van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS).
-rtlnieuws.nl-