Pas na 2027 olie uit de Offshore

11 December 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Er komt geen olieproductie voor 2027, verklaarde Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, onlangs. Na deze aankondiging liet Jagesar weten, dat ondanks alle uitdagingen, Staatsolie op basis van eerdere ontdekkingen, overtuigd is van positieve ontwikkelingen. Wij denken dat deze bittere pil niet makkelijk was om te slikken, maar Jagesar heeft duidelijk uitgelegd, waarom de FID nog even op zich laat wachten. Volgens hem is deze tijdlijn op basis van factoren die uit de huidige exploratiefase naar voren zijn gekomen.

Een partner die USD 1,3 miljard investeert in een blok, doet dat niet om geld weg te gooien, maar om tot productie te komen, aldus Jagesar. Deze gedachte moeten we vasthouden. Suriname heeft een uitdagendere ecologie dan Guyana, dat is reeds bevestigd door de directeur van Total. Dit is natuurlijk zeker een mooi vooruitzicht, maar het is niets waard als het investeringsbesluit van de oliemaatschappijen zo lang op zich laat wachten.

Wij begrijpen uiteraard dat het hier om enorm veel kapitaal gaat en dat wij het niet zo licht moeten opvatten, maar het volk van Suriname verdient ‘’licht in de tunnel’’, zoals president Chandrikapersad Santokhi steeds zegt. De FID kan voor zoveel positiviteit zorgen, maar naarmate Total draalt en niet over de brug komt met haar FID, hebben wij het gevoel dat de andere oliemaatschappijen wel degelijk eraan werken om data te verzamelen, zodat zij wel harder aan de weg kunnen timmeren. Het Guyana-Suriname-bassin heeft zich al bewezen, voor ons land is het nu gewoon een kwestie van tijd. Hij noemt de bouw van de diepwaterhaven in Nickerie voor het creëren van een economische hub en de recentelijk gelanceerde eerste samenwerking tussen Suriname en China op landbouwtechnisch gebied.

Hij zegt verder dat, nadat de verwachting eerst 2025 was, Suriname zich met het uitstel nu beter kan voorbereiden op de “grootse ontwikkeling”. Volgens het staatshoofd kunnen we nu jongeren klaarstomen voor de oliesector en kunnen wij meer investeren in local content.