Als het aan fabrikanten van voeding ligt gaan de prijzen die worden gerekend aan de supermarkten met gemiddeld 10 tot 20 procent omhoog, denkt de Rabobank na onderzoek. De kans is groot dat de supermarktbezoeker dit ook gaat merken. Niet alleen gingen de energieprijzen door het dak, ook de prijzen van belangrijke grondstoffen voor voeding schoten naar nieuwe records, aldus Rabobank. Dat gold niet alleen voor voeding.
Een mix van redenen voor fabrikanten om de prijzen te verhogen. Tot nu toe rekenden supermarkten de prijsverhogingen nog niet helemaal door aan de consument, blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In november betaalden consumenten 15,7 meer voor voeding dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt het statistiekbureau. De strijd tussen supermarkten en fabrikanten kan ook voor lege schappen zorgen, als inkopers de prijsverhogingen niet accepteren.
Als fabrikanten voor de keuze komen te staan tussen niet leveren of producten met verlies verkopen, zullen ze voor optie één gaan, verwacht de bank. Een andere truc voor fabrikanten en supermarkten om te compenseren voor de gestegen kosten is ‘krimpflatie’. “Minder volume voor dezelfde prijs, dus 450 gram druiven in plaats van 500 gram”, legt Rabobank-analist Sebastiaan Schreijen de tactiek uit.
-rtlnieuws.nl-