UPDATE: Indonesiërs voelen zich monddood gemaakt door nieuw wetboek; dit is waarom

7 December 2022

Comments: 0

Een hand die de mond bedekt; steeds meer Indonesiërs delen foto’s van dit gebaar op sociale media. Het is een protest tegen de nieuwe wetten die het Indonesisch parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Die maken ongehuwd samenwonen en seks voor het huwelijk strafbaar, maar inwoners vrezen dat de impact nog veel groter zal zijn. Met een klap van de hamer nam het parlement het nieuw wetboek van strafrecht dinsdagochtend eenparig aan. Datzelfde geldt voor overspel en het zonder toestemming organiseren van demonstraties.

Al die wetten invoeren kost tijd. Naar verwachting zijn ze uiterlijk over drie jaar echt van kracht. De plaatsvervangend minister van Justitie zei tegen persbureau Reuters trots te zijn op de eigen wetten die nu “overeenkomen met de Indonesische waarden”. Maar zo blij zijn lang niet alle Indonesiërs. Vooral jongeren en studenten zien het eerder als een flinke achteruitgang dan een stap voorwaartsDat was al duidelijk in 2019. Toen probeerde de Indonesische overheid ook al de nieuwe wetten aan te nemen. Dat zorgde voor grote protesten, waarbij meerdere doden vielen en honderden betogers en agenten gewond raakten. Ze willen daarmee laten zien dat ze vinden dat ze monddood zijn gemaakt. Veel mensen op Instagram en Twitter doen mee aan de actie. Zoals Ahmad Sajali die buiten bij het Indonesisch parlement met zijn hand voor zijn mond op de foto ging. Hij zegt woest te zijn dat de wetten zijn aangenomen. Mensen plaatsen bij de foto’s de hashtag #SemuaBisaKena waarmee ze “iedereen kan gestraft worden” bedoelen.

“Met de nieuwe wetten kan het bekritiseren van de president en de regering gezien worden als een belediging, iets waarvoor je in de gevangenis kunt belanden. Het nieuw wetboek neemt onze vrijheid van meningsuiting gewoon weg”. De nieuwe wetten passen in een trend waarvoor mensenrechtenorganisaties al langer waarschuwen. Zo gelden er in de provincie Atjeh nu al strikte islamitische wetten. Mensen worden gestraft voor het drinken van alcohol en gokken. En mensen die seks hebben met hetzelfde geslacht krijgen stokslagen, schreef de BBC vorig jaar.

Human Rights Watch (HRW) waarschuwde eerder dat wat nu in Atjeh normaal is, in de toekomst mogelijk voor heel het land geldt. De nieuwe wetten lijken daarom ook reden tot zorg voor de lhbtiq+gemeenschap in Indonesië. Landelijk geldt er al een verbod op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Doordat nu ook seks voor en buiten het huwelijk illegaal wordt, is op een vrije manier lhbtiq+ zijn, zo goed als onmogelijk. In een poging de vrees weg te nemen, is in de nieuwe wet opgenomen dat alleen naaste familieleden je kunnen aangeven. Maar mensen die in de toerismesector werken, zijn bang dat de nieuwe wetten alsnog toeristen zullen afschrikken.

-nu.nl-