Het is momenteel druk op de intensivecareafdelingen voor kinderen. Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Bijna alle kinderen lopen het op in hun eerste jaar. Vooral in de winter – dus tussen november en maart – gaat het virus rond.
Het RS-virus is voor de meeste kinderen onschuldig. De klachten gaan meestal binnen een week vanzelf weg. Sommige kinderen hebben er wel veel last van. Bijvoorbeeld kinderen die te vroeg geboren zijn of een zwakke gezondheid hebben. Vooral baby’s en peuters kunnen erg benauwd raken. Ze kunnen een longontsteking krijgen, uitdrogen en in het ziekenhuis belanden. Het virus kan ook gevaarlijk zijn voor ouderen met een zwakke gezondheid.
Elk jaar overlijden in armere landen in totaal zo’n 118.000 baby’s en peuters aan het RS-virus. In Nederland komen sterfgevallen door het virus bijna nooit voor. Kinderen krijgen extra zuurstof in het ziekenhuis. Daarna herstellen ze meestal snel. Er is geen medicijn. Aan een vaccin voor alle kinderen wordt nog gewerkt.
Het RS-virus verspreidt zich door hoesten en niezen. Hierdoor komen heel kleine druppels met het virus in de lucht. Andere mensen kunnen die inademen en zo besmet raken. De druppels kunnen ook via de handen in de ogen of mond komen. Soms krijgen baby’s die te vroeg geboren zijn wel een prik met antistoffen. Er wordt wel onderzoek gedaan naar een RS-prik. Onderzoekers hopen dat het vaccin over een paar jaar klaar is.
-nu.nl-