Ziekenhuizen in Suriname hanteren niet de juiste richtlijnen voor het verwerken van medisch-afval. Tot deze conclusie kwam Amrish Koemar die gisteren zijn afstudeerproject aan het Polytechnisch College Suriname (PTC) heeft afgerond. Volgens de afgestudeerde wordt er in Suriname per dag 3000 kg ziekenhuisafval verwerkt.
Het is gebleken dat er, ten aanzien van het verwerken van medisch afval in Suriname, wetgeving ontbreekt. Verder constateert Koemar dat er een formule toegepast kan worden om op dag basis niet-medisch afval en medisch afval te berekenen in kilo’s. Dit zou handig zijn om het afval dan in zakken te vullen en te verbanden in ovens. Het ziekenhuisafval bestaat voor 80% uit niet-medisch afval en 20% uit medisch afval. De richtlijnen voor het scheiden van het medisch afval, dus welke kleur zak en welke kleurcode-label gebruikt moeten worden, zijn wel bekend op de ziekenhuisafdelingen. Echter, uit onderzoek van Koemar blijkt dat de regels niet worden nageleefd.
Aan de hand van de analyses zijn er conclusies en aanbevelingen gedaan, zoals het herzien van de richtlijnen. Ook bijscholing voor het personeel belast met afvalscheiding, verpakking en transport, bewustwording over de gevaren van medisch afval en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.