Een schimmel die mensen verandert in zombies, die vervolgens de wereld overnemen. Het is het verhaal uit de game The Last of Us, nu ook te zien als serie op HBO. Die schimmel bestaat in het echt ook. Maar kan het dan net zo gevaarlijk zijn als in de populaire zombieserie?
Wat we zien in The Last of Us is nogal een doemscenario. Een groot deel van de wereld wordt bevolkt door de geïnfecteerde mensen, waardoor de moderne beschaving wordt vernietigd.
Mieren met ander gedrag
De boosdoener is een schimmel van de cordyceps-familie. Die bestaat in het echt ook. En in het insectenrijk kan die best veel invloed hebben. Van mieren is bijvoorbeeld bekend dat cordyceps het gedrag flink kan veranderen.
“De zwam neemt dan het zenuwstelsel van de mier over. De beesten vertonen dan al snel raar gedrag. Dat wordt steeds erger”, vertelt entomoloog Aglaia Bouma. “Dit gaat door tot het moment waarop de mier langs een plant omhoog klimt en als het ware ‘aandacht vraagt’. De mier wordt dan een stuk sneller opgepikt door vogels.”
“Er zijn ook schimmels die er voor zorgen dat sommige vliegen in een dusdanige houding gaan vliegen dat het lijkt alsof ze paringsbereid zijn, terwijl dat ook vaak helemaal niet de bedoeling is”, vervolgt Bouma.
Systeem van de mens
Dat klinkt misschien angstaanjagend, maar je hoeft je niet meteen zorgen te maken. “Tot op heden is het – voor zover bekend – nog nooit overgegaan op de mens”, zegt de entomoloog.
Dat beaamt arts-microbioloog Ivar Lede van het Tergooi MC. “Er is geen aanwijzing voor dat zoiets uit de serie The Last Of Us ook in het echt kan gebeuren. En al helemaal niet op die schaal. Het is niet echt denkbaar dat het hele systeem van de mens door een schimmel wordt overgenomen”, zegt hij tegen Editie NL.
Nuttige functies
Al kunnen sommige schimmels wel degelijk een dreiging zijn. Lede: “Dan denk ik direct aan candida auris. Dat is een schimmel die ernstige infecties met zich meebrengt. Dat wordt absoluut wereldwijd als een grote dreiging bestempeld. Het kan dodelijk zijn, al hangt het natuurlijk wel af van meerdere factoren – waaronder je eigen immuunstatus en je toegang tot gezondheidszorg.”
Er zijn al uitbraken geweest, vooral in India en andere delen van Azië. Maar ook daar ligt niet meteen een doemscenario op de loer, met zombies als gevolg. We hoeven volgens de arts dan ook echt niet bang te zijn voor schimmels.
“Ze zijn overal en hebben ook nuttige functies. Zelfs in de lucht die je nu inademt zitten schimmelsporen. Dat is niet schadelijk, alleen soms voor hele zieke of zwakke mensen.”
-rtlnieuws.nl-