Uitzonderlijke winterdroogte in Frankrijk: langste periode zonder neerslag ooit gemeten

22 February 2023

Comments: 0

Frankrijk beleeft de langste winterperiode zonder noemenswaardige regen ooit gemeten. Volgens weerdienst Météo France viel er sinds dinsdag 21 januari over het hele land minder dan 1 millimeter per dag, waardoor de bodem uitzonderlijk uitgedroogd is voor de tijd van het jaar.  Dinsdag zag Frankrijk voor de 31ste dag op rij geen noemenswaardige regen. Daarnaast is het in Frankrijk al twaalf maanden op rij warmer dan gemiddeld.

Geen water uit de kraan en mislukte oogsten

Normaal gesproken zijn winters natter dan de lente. De winter is dan ook cruciaal voor het aanvullen van de grondwaterniveaus – wat voor Frankrijk op dit moment nog eens extra belangrijk is, omdat het land al sinds de zomer van 2021 gebukt gaat onder een langdurige droogte. In juli 2022 viel in Frankrijk bijvoorbeeld 80 procent minder neerslag dan normaal. Meerdere Europese landen kampten afgelopen zomer met droogte, maar met name Frankrijk was zwaar getroffen, met droogstaande rivieren, heftige bosbranden en beperkingen in bepaalde gebieden. De bosbranden – afgelopen jaar in heel Europa een recordhoeveelheid sinds het begin van de metingen in 2006 – leidden in Frankrijk tot vele evacuaties.

De door mens veroorzaakte klimaatverandering maakt de kans op droogte op het noordelijk halfrond ‘meer dan twintig keer zo groot’, zo concludeerde een team van internationale wetenschappers van de World Weather Attribution, waar ook het Nederlandse Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) aan meewerkt, eind vorig jaar. In heel Europa was het afgelopen jaar warm, het was het op één na warmste jaar ooit. Frankrijk, het VK, Spanje en Italië noteerden allemaal nieuwe recordhoogtes van de gemiddelde jaartemperatuur. Frankrijk kende eind oktober vorig jaar nog zomerse temperaturen.

Naast Frankrijk loopt in Europa vooral Spanje veel gevaar door droogte. De waterreserves zitten daar momenteel op 50,7 procent van de capaciteit, tegen een gemiddelde van 60,8 procent over de afgelopen tien jaar.

-ad.nl-