Opwindende tijden voor astronomen: de groene komeet C/2022 E3 scheert voor het eerst in 50.000 jaar weer eens rakelings langs de aarde. Twee astronomen delen hun enthousiasme en tips. âLeuk en spannend dat het heelal af en toe onvoorspelbaar uit de hoek komtâ. Van der Meulen spreekt met enthousiasme over het hemellichaam. âJe kunt hem met het blote oog net niet zien, maar een eenvoudige verrekijker is al genoeg. Het voordeel daarvan is dat je wijd de hemel in kijkt, dus zo kun je hem gemakkelijk vinden. Wil je hem scherper zien, dan kan dat natuurlijk met een betere kijker, en vooral met een telescoop.â In de nacht van woensdag 1 op donderdag 2 februari komt hij het dichtst bij de aarde â nog altijd 43 miljoen kilometer, maar dat is naar kosmische begrippen een steenworp.
Amateur-astronoom Van der Meulen zegt dat er regelmatig twee staarten aan de komeet te zien zijn. âEen staart van stof, die is grijs. En een staart van gas, die is blauwgroen. Het leuke is dat ze allebei een andere kant op kunnen wijzen. De grijze stofstaart zit namelijk altijd achter de komeet, maar de blauwgroene gasstaart richt zich weg van de zon. Die kan dus ook zomaar naar voren wijzen.â De kans dat Ă©Ă©n van die onverwachte bezoekjes een frontale botsing met de aarde teweegbrengt, is zeer klein, stelt Ellerbroek. âWe hebben over het algemeen een heel goed beeld van hemellichamen die eventueel een gevaar voor ons zouden zijn. Die zie je lang van tevoren aankomen.â Op dit moment zijn er geen kometen in beeld die ‘de komende tientallen jaren op ramkoers liggen’, zegt hij.
âNatuurlijk zou je verrast kunnen worden, zeg nooit nooit, maar die kans is echt heel klein. En dan nog zouden we niet kansloos zijn: onlangs heeft een missie van NASA een asteroĂŻde uit zijn koers geduwd door er met een ruimtesonde tegenaan te vliegen. Dus als we er eentje zien komen, is er nog tijd om iets te doen.â Â Beide sterrenkijkers zullen de komende dagen en weken nog geregeld naar de hemel turen, zeggen ze. âOverigens organiseren wij op 11 februari een kijkavond voor geĂŻnteresseerdenâ, zegt Van der Meulen. âDan staat de komeet iets verder weg, dat klopt, maar er zijn drie voordelen aan die datum: de maan zal dan minder aanwezig zijn, waardoor het contrast tegen de donkere hemel wat scherper wordt; de komeet staat iets hoger aan de hemel, waardoor je door minder atmosfeer hoeft te kijken; en ten derde staat de komeet die avond 1 graad van de planeet Mars af, dus die zie je dan allebei in Ă©Ă©n beeld, wat schitterend zal zijn.â
-rtlnieuws.nl-