Caribische landen kijken uit naar de uitkomst van de twee sessies in China

7 March 2023

Comments: 0

Terwijl de wereld zich blijft inspannen om de uitdagingen van de Covid-19-pandemie te overwinnen, kijken Caribische landen ook naar de uitkomst van de twee sessies in China, twee belangrijke gebeurtenissen die de komende vijf jaar veranderingen in de wetgevings- en beleidsvormingsstrategie van het land markeren.

De twee sessies bestaan uit the National People’s Congress (NPC) en de Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC). Dit zegt de NPC-woordvoerder Wang Chao tijdens een persconferentie in The Great Hall of the people voorafgaand aan de Twee sessies.

  1. China wil zich openstellen als modern socialistisch land. “China heeft zich altijd ingezet voor de basisbeginselen van het internationaal recht en de basiswetten die de internationale betrekkingen regelen. Het NPC en zijn Permanent Comité hechten evenveel belang aan de verbetering van het rechtsstelsel met betrekking tot de openstelling.

China heeft gewerkt aan het handhaven van de wereldvrede, ontwikkeling en betrekkingen op basis van de vijf beginselen van vreedzame coëxistentie.” De woordvoerder verzekerde dat China het internationale recht steunt en blijft werken aan goede internationale betrekkingen.

  1. China waarschuwt voor elke bedreiging van zijn belangen. Chao maakte duidelijk dat China geen schending van zijn kernbelangen duldt.

Voor handelingen die de soevereiniteit, de veiligheid en de overheidsbelangen van China schenden en schade toebrengen aan Chinese onderdanen, bevat de wet bepalingen om dergelijke handelingen tegen te gaan. Chao verwees ook naar “sommige landen” die “in strijd met het internationaal recht misbruik zijn blijven maken van de extraterritoriale toepassing van binnenlandse wetten, met als doel buitenlandse entiteiten neer te halen” in wat hij een vorm van long-arm jurisdiction noemde.

  1. Geen reden om bang te zijn voor China’s groeiende defensiemacht. “De toekomst van China is nauw verweven met de wereld, China’s militaire modernisering zal voor geen enkel land een bedreiging vormen maar een positieve kracht zijn om de stabiliteit te waarborgen en de wereldvrede te handhaven. “Chao verzekerde dat een verhoging van het Chinese defensiebudget geen reden tot bezorgdheid is.
  1. China’s Belt and Road Initiative niet de belangrijkste oorzaak van Afrika’s schuld.

Volgens de woordvoerder van het NPC blijft het Chinese initiatief voor de lange afstand (BRI) een bron van groei voor de deelnemende landen. Volgens Chao hebben meer dan 150 landen en 50 organisaties het BRI ondertekend. Chao weerlegde beweringen dat het initiatief sommige Afrikaanse landen in een schuldenval heeft doen belanden, aangezien volgens de gegevens het merendeel van de buitenlandse schuld van Afrika verschuldigd is aan multinationals en commerciële schuldeisers.

Bij de uitvoering van het “Belt and Road”-initiatief verbindt China nooit politieke voorwaarden of streeft het niet naar egoïstische politieke voordelen. “Chao zei dat China “hard werkt om Afrika te helpen de schuldenlast te verlichten” via het initiatief tot opschorting van de schuldendienst in het kader van de G20. Chao zei dat China van alle G20-leden de grootste schuldverwijzingsbijdrage aan Afrika heeft geleverd. Met andere woorden, zij nemen het grootste deel van Afrika’s schuld voor hun rekening. Volgens de Wereldbank is China niet de grootste schuldeiser van Afrika.

  1. China staat open voor dialoog met Europa.

Chao zei dat China en Europa weliswaar verschillen in hun geschiedenis, culturele ontwikkeling en ideologieën, maar dat handhaving van de communicatie beide partijen in een relatie van wederzijds begrip kan houden. Hij veroordeelde ook de “Koude Oorlog-mentaliteit”, die volgens hem wordt gedreven door egoïstische belangen. Dergelijke retoriek wordt ingegeven door de Koude Oorlog-mentaliteit en ideologische vooroordelen die bedoeld zijn om egoïstische belangen te dienen.

“Hij verzekerde dat China Europa ziet als een veelomvattende strategische partner en dat China de autonomie van Europa steunt. Hij voegde eraan toe dat beide partijen hopelijk kunnen samenwerken op basis van wederzijds respect en een grotere bijdrage kunnen leveren aan wereldvrede en ontwikkeling.

Op de agenda van het NPC staan een beraadslaging over het werk van de regering en een bespreking van de verslagen over de nationale en economische ontwikkelingsplannen van het land voor het afgelopen jaar en het ontwerpplan voor dit jaar, alsmede de nationale begrotingen voor het afgelopen jaar en de ontwerpbegroting voor 2023.