Hulporganisaties vrezen cholera-uitbraak in noorden Syrië

7 March 2023

Comments: 0

Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, zegt dat er al zeker 600 ziektegevallen zijn vastgesteld, maar dat er waarschijnlijk veel meer zieken zijn. Twee mensen zijn overleden. “Door de aardbevingen zijn drinkwatervoorzieningen en rioleringen kapot.” Ook het Rode Kruis zegt dat de gezondheidsrisico’s voor mensen in Noordwest-Syrië de afgelopen maand alleen maar groter zijn geworden.

In de stad Aleppo was het watersysteem al zo verouderd, dat er geen extra onderdelen meer voor zijn. “Voor een effectieve bestrijding hebben de organisaties op de grond slechts een kwart van de benodigde middelen.” Op meerdere plekken moeten honderden mensen enkele wc’s met elkaar delen, schrijft het Rode Kruis.

“Hiervan zijn al ernstige tekorten in het rampgebied, terwijl de cholera-epidemie nu snel uitbreidt”. “Vooral ouderen en kinderen zijn kwetsbaar”, zegt Kuipers. Er zijn ook vaccins voor cholera. Dan moeten mensen worden behandeld. Een manier om cholera tegen te gaan, is zorgen voor betere hygiëne in de opvangkampen.

-rtlnieuws.nl-