In medisch gevaar, maar artsen weigeren abortus: vrouwen klagen Texas aan

8 March 2023

Comments: 0

Vijf vrouwen uit Texas klagen die Amerikaanse staat aan omdat ze geen abortus hebben kunnen ondergaan, schrijven verschillende Amerikaanse media. Vorig jaar juni schrapte het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten na vijf decennia het landelijke recht op abortus. De vijftig staten in de VS kunnen daardoor zelf bepalen of zij abortus toestaan. In ten minste dertien staten is abortus nu verboden.

Volgens de krant durven artsen ook dan niet altijd abortus aan te bieden uit angst voor lange celstraffen, torenhoge boetes of het verliezen van medische licenties. Volgens de New York Times is het de eerste keer dat vrouwen zelf juridische stappen ondernemen, sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof vorig jaar. De vrouwen willen dat de rechter bevestigt dat abortus in uitzonderlijke medische situaties is toegestaan. Eén van de vrouwen is Amanda Zurawski.

Ze zou te horen hebben gekregen dat ze een abortus kon krijgen als de hartslag van de foetus stopte, als ze zelf ziek werd of als ze vanzelf ging bevallen. Ook toen haar vliezen braken – waarbij risico ontstaat op infectie – werd abortus geweigerd. Nu was abortus toegestaan, gaven ze aan.

-rtlnieuws.nl-