Kabinet: testen en thuisblijven bij corona per direct niet meer nodig

11 March 2023

Comments: 0

Het is per direct niet meer nodig om in isolatie te gaan bij een positieve coronatest. Ook thuisblijven bij klachten en het doen van een zelftest is niet langer nodig. Dat heeft het kabinet vrijdag 10 maart besloten. Het sluit aan bij het advies van het Outbreak Management Team, de belangrijkste adviseur van het kabinet op het gebied van corona. “Net iets meer dan 3 jaar geleden werden de eerste maatregelen afgekondigd.”

Het OMT concludeerde twee weken geleden dat corona niet langer een pandemie is, maar zich in de zogeheten endemische fase bevindt. Maatregelen tegen corona worden daarom zo veel mogelijk gelijk gesteld aan ‘generieke maatregelen’ die al gelden voor andere luchtweginfecties. Na het besluit van het kabinet vandaag, worden de teststraten van de GGD’en afgeschaald. In bijzondere gevallen, zoals bij een uitbraak van corona, kan hun gevraagd worden zich te laten testen, adviseerde het Outbreak Management Team (OMT).

Het Outbreak Management Team (OMT), die het twee weken geleden een mijlpaal noemde om de laatste maatregelen af te bouwen, stelde in het advies wel te vertrouwen op het gezonde verstand van mensen als zij klachten krijgen, zoals nu de meeste mensen met een verkoudheid extra voorzichtig zijn, ook in contacten met anderen.

Longpatiënten teleurgesteld

Maar het Longfonds en PostCovidNL zijn niet blij dat het kabinet de maatregelen loslaat. Zij hoopten dat het thuistesten en het thuisblijven bij besmetting door corona wel zou blijven bestaan. “Voor deze mensen is corona echt geen griepje.” De organisaties vrezen dat kwetsbaren dan weer gedwongen worden om thuis te blijven.

-rtlnieuws.nl-