Opnieuw een storing, Twitter maakt geen stabiele indruk

7 March 2023

Comments: 0

Afbeeldingen die niet worden geladen, linkjes die niet werken en TweetDeck dat kapot lijkt te zijn: het was maandag 6 maart opnieuw raak bij Twitter. Het sociale netwerk had voor de tweede keer binnen een week last van een storing. De storing van maandag betreft een menselijke fout, schrijft de goed ingevoerde technieuwsbrief Platformer. Twitter is bezig om de gratis toegang tot zijn zogenoemde Application Programming Interface (API) af te sluiten. Een grote verandering dus, maar er was slechts één ontwikkelaar bij betrokken die alles in goede banen moest leiden.

Deze ontwikkelaar maakte een configuratiefout, wat zou hebben geleid tot woede bij eigenaar Elon Musk. Ontwikkelaars zijn voor minder grote fouten ontslagen. Storingen bij sociale media komen al voor zolang ze bestaan. Dat geldt zeker voor de beginjaren van Twitter, waar bij elke nieuwe storing een walvis – de zogeheten fail whale – verscheen.

Wat niet helpt, is dat Musk sinds zijn aantreden eind oktober duizenden medewerkers heeft ontslagen. Twitter had voor Musk nog meer dan 7000 werknemers, inmiddels is dat gedaald tot onder de 2000. De vrees is, zo zeggen bronnen tegen The New York Times, dat er op een bepaald moment niet genoeg medewerkers meer zijn om storingen op te lossen, of dat de kennis die daarvoor nodig is ontbreekt. Een écht grote storing die uren duurt – vergelijkbaar met één die het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp trof in 2021 – heeft zich nog niet voorgedaan. Het zijn eerder kleine schokken, die tot nu toe uiteindelijk weer opgevangen worden.

-nos.nl-