Tweede Kamer wil uiterlijk e-sigaret grondig aanpassen: ‘Maak ze saai’

8 March 2023

Comments: 0

Het uiterlijk van de e-sigaret (vape) moet flink op de schop: de vapes moeten saai worden en veel meer op een gewone sigaret gaan lijken. ‘Jongeren vinden het nu stoer om zo’n accessoire met glitters te hebben, terwijl vapen ontzettend ongezond is. De e-sigaret is populair onder jongeren. En er zijn steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret voor jongeren een ‘opstapproduct’ is naar gewone sigaretten.

Steeds meer partijen in de Tweede Kamer willen daarom de strijd aangaan met de e-sigaret: zo worden de meeste smaakjes, zoals mango en aardbei, al verboden dit jaar. Volgens D66 is de populariteit ook grotendeels te danken aan het feit dat e-sigaretten eruitzien als een luxeaccessoire. “Ze zitten vaak vol kleuren en er zijn vapes vol glitters. Ouders hebben vaak ook geen idee wat de jongeren eigenlijk precies bij zich hebben.” Er zijn zelfs e-sigaretten in omloop die lijken op airpods, vervolgt Van der Laan. “En jongeren worden door al die tierelantijnen verleid om te gaan roken.”

Volgens de partij zit er een slimme marketing achter de e-sigaretten waar miljarden aan wordt verdiend. Dat moeten we echt niet willen. E-sigaretten moeten er daarom zo neutraal en uniform mogelijk uit komen te zien. Het liefst moeten ze lijken op een gewone sigaret. Want het is gewoon roken. Vandaag praat de Tweede Kamer in een debat over onder andere roken. Sommige partijen, zoals de PvdA en SP, willen nog veel verder gaan in de strijd tegen de vapes.

-rtlnieuws.nl-