Terwijl Turkije nog volop in shock is van de verwoestende aardbevingen in het zuidoosten, zijn politici begonnen met hun campagne voor de verkiezingen van 14 mei. Dat zijn Recep Tayyip Erdogan, de zittende president, en Kemal Kilicdaroglu namens de oppositiecoalitie van zes partijen. Zowel Erdogan als de verenigde oppositie ziet deze verkiezingen als de belangrijkste stembusgang in decennia. Erdogan is niet van plan het presidentieel paleis in Ankara te verlaten. Hij is al twintig jaar aan de macht in Turkije. Na jaren van financiële rampspoed door Erdogans mismanagement van de economie heeft hij fors aan populariteit ingeboet. De oppositie hoopt dat terug te zien in de stembusuitslag. In hun ogen is dit misschien wel de laatste kans om van Erdogan af te komen en de democratie te herstellen.
Volgens analisten kan de Koerdische stem doorslaggevend zijn. Vanwege de aardbevingsramp zijn de campagnes ingetogener dan normaal. Erdogan heeft zijn teams opgedragen om geen muziek te gebruiken bij het campagnevoeren. Erdogan presenteert zich als de enige leider die het land erbovenop kan krijgen na de ramp. Hij belooft de verwoeste steden binnen een jaar weer op te bouwen. In de eerste tien jaar van zijn leiderschap stampte Erdogan in rap tempo wegen, bruggen en huizenprojecten uit de grond. Daarbij rekent hij erop dat mensen na een grote crisis liever kiezen voor stabiliteit dan voor een machtswisseling. Erdogan heeft het voordeel van de presidentsbonus. Via de pro-regeringsmedia komt zijn campagneverhaal sympathiek binnen in de huiskamers van veel Turken.
De partijen wijzen naar Erdogan als de oorzaak van alle problemen in het land. Eerst was dat vooral de economische tegenspoed door jarenlang wanbeleid. Volgens Kilicdaroglu heeft Turkije twintig jaar lang, onder AKP-bestuur, niks gedaan om zich voor te bereiden op zo’n ramp. Terwijl Erdogan had beloofd om voortaan voorbereid te zijn op rampen toen hij aan de macht kwam, niet lang na de verwoestende aardbeving in Izmit in 1999. Verschillende peilingen laten een nek-aan-nekrace zien tussen Erdogan en Kilicdaroglu. Met een sterk verenigde oppositie en groeiende onvrede over Erdogans repressieve wetten en zijn economische beleid, lijkt het erop dat Erdogan het moeilijker gaat krijgen dan ooit tevoren.
-nos.nl-