Xi Ping herkozen tot President van de Volksrepubliek China

11 March 2023

Comments: 0

Op 10 maart 2023 werd Xi Jinping unaniem herkozen tot president van de Volksrepubliek China (VRC) en voorzitter van de Centrale Militaire Commissie (CMC) van de VRC tijdens de derde plenaire vergadering van de eerste zitting van het 14e National People’s Congress (NPC) in The Great Hall of the People in Beijing, de hoofdstad van China.

“Ik zweer trouw aan de grondwet van de VRC om het gezag van de grondwet te waarborgen, mijn wettelijke verplichtingen na te komen, loyaal te zijn aan het land en het volk, toegewijd en eerlijk te zijn in mijn taak, het toezicht van het volk te aanvaarden en te werken aan een groot modern socialistisch land dat welvarend, sterk, democratisch, cultureel geavanceerd, harmonieus en mooi is,” zei Xi.

Xi, trad in januari 1974 toe tot de Communistische Partij van China (CPC) en werd later datzelfde jaar partijsecretaris van de Liangjiahe Brigade op het platteland van de provincie Shaanxi. Daarna begon hij aan een reis door China waarbij hij in verschillende provincies en gemeenten werkte en van de basis opklom tot leider van de partij en de Staat. In the Great Hall of the People brak een daverend applaus uit toen de verkiezingsuitslag werd bekendgemaakt. Xi, stond op van zijn stoel en boog voor de wetgevers.

In maart 2013 werd hij verkozen tot Chinese president en CMC-voorzitter van de VRC. “De afgelopen tien jaar hebben we het ene na het andere obstakel overwonnen en wonder na wonder tot stand gebracht. Het belangrijkste is dat de mensen gelukkiger zijn, zich veiliger voelen dan ooit en een sterker gevoel van voldoening hebben onder zijn leiderschap,” zei NPC-afgevaardigde Chen Zhen, hoofd van de Sanjiang Dong Autonome Provincie in de Guangxi Zhuang Autonome Regio.

Het CPC heeft de kernpositie van Xi Jinping in het CPC Centraal Comité en in de partij als geheel vastgelegd en de leidende rol van de Xi Jinping Gedachte over Socialisme met Chinese Kenmerken voor een Nieuw Tijdperk vastgesteld. In november 2012 werd Xi voor het eerst gekozen tot algemeen secretaris van het Centraal Comité van de CPC en benoemd tot voorzitter van de Centrale Militaire Commissie van de CPC.