Florida komt met strengere wet: abortus in zuiden VS nóg lastiger

14 April 2023

Comments: 0

In de Amerikaanse staat Florida verdwijnt het recht op abortus, heeft het parlement donderdag 14 april besloten. En dat terwijl Florida één van de laatste staten in het zuiden van de Verenigde Staten was waar vrouwen hun zwangerschap nog konden beëindigen. Het parlement van Florida gaf gisteren goedkeuring voor een verbod op abortus na zes weken zwangerschap. De Senaat ging eerder al akkoord. Alleen de gouverneur, de Republikein Ron DeSantis, moet zijn handtekening nog zetten.

In de maanden die volgden trok een groot aantal vrouwen naar Florida, omdat die staat in het zuidoosten van de Verenigde Staten een van de laatste plekken in de regio was waar de zwangerschap nog beëindigd kon worden. Dat kon tot 15 weken zwangerschap, al wordt daar op dit moment ook een juridische strijd om gevoerd. Tot een jaar geleden was een abortus in Florida tot 24 weken zwangerschap mogelijk. Volgens The New York Times was er sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof geen enkele andere staat die zó’n grote stijging van het aantal abortussen had als Florida.

Er zijn wel een paar uitzonderingen opgenomen, zo blijft een abortus toegestaan in geval van verkrachting, incest of als er een ernstig gevaar voor de moeder is. De verwachting is dat DeSantis, die waarschijnlijk ook mee wil doen aan de presidentsverkiezingen van 2024, zijn handtekening onder de wet zet. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat Republikeinen bezig zijn ‘onze fundamentele vrijheden te ontmantelen’. Volgens The New York Times was een abortusverbod in Florida tot voor kort ‘ondenkbaar’.

-rtlnieuws.nl-