Indiase oud-politicus live op televisie doodgeschoten

16 April 2023

Comments: 0

In het noorden van India is een oud-politicus tijdens een live-uitzending op televisie doodgeschoten. De voormalige parlementariƫr, Atiq Ahmed, was zelf verdachte in een moordzaak en werd samen met zijn broer door de politie in de stad Prayagraj geƫscorteerd naar een medische controle. Ahmed, een bekende naam in het criminele milieu, werd in 2019 al eens veroordeeld voor ontvoering en werd nu verdacht van moord en mishandeling.

Op beelden is te zien dat Ahmed en zijn broer geboeid naar het ziekenhuis worden begeleid, omringd door agenten. Ze zijn druk in gesprek met journalisten, die het interview live uitzenden. Dan is te zien dat iemand een pistool trekt en van dichtbij Ahmed in het hoofd schiet, waarna hij zijn wapen leegt op het roerloze lichaam. Ook Ahmeds broer wordt hierbij fataal in zijn hoofd getroffen.

Drie mannen zijn aangehouden in verband met de moordpartij.

Op beelden van de aanslag en de aanhouding van de schutter is de kreet “Jai Shri Ram” te horen. Deze kreet wordt vaak gebezigd door hindoe-nationalisten en heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een strijdkreet van militante hindoes.

Prayagraj ligt in de deelstaat Uttar Pradesh, die wordt geregeerd door de hindoe-nationalistische BJP. De oppositie heeft felle kritiek op de partij van premier Modi en vraagt zich hardop af hoe het mogelijk is dat iemand die omringd wordt door politieagenten van dichtbij wordt doodgeschoten. Bovendien had Ahmed al meermaals gewaarschuwd dat hij ernstig werd bedreigd.

De zoon van Ahmed, die ook betrokken was bij een moordzaak, werd overigens vorige week gedood bij een schotenwisseling met de politie. De laatste woorden van de 60-jarige oud-politicus gingen over de begrafenis van zijn zoon. Journalisten vroegen hem of hij bij zijn begrafenis was geweest.