Leerkrachten binnenland weigeren werk te hervatten / Stellen eisen aan leiding Onderwijs

12 April 2023

In: Nieuws
Comments: 0

Het Platform Leerkrachten Binnenland heeft een tiental pijnpunten vervat in een petitie die op 11 april 2023 is overhandigd aan de leiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). De leerkrachten eisen dat eerst aan de gestelde eisen wordt voldaan vóór ze bereid zijn weer naar het binnenland te vertrekken.

Indien er geen gevolg wordt gegeven aan de eisen, zien ze geen andere weg open dan in Paramaribo te blijven. Het betekent dat de leerlingen in het binnenland daardoor verstoken zullen zijn van onderwijs. De pijnpunten zijn allang bekend. Het ministerie heeft tot heden niets gerealiseerd. Vanwege de huidige economische omstandigheden willen de leerkrachten geen uitstel meer. In januari is dat wel gedaan, maar het heeft tot niets geleid.

Vernon Kersout, waarnemend onderdirecteur (od) Algemeen Vormend Onderwijs (AVO), nam de petitie in ontvangst en gaf aan dat het zal worden doorgeleid naar de directeuren van het ministerie. De gedane voorstellen zullen ook worden meegenomen. Via de gebruikelijke structuren zullen de uiteindelijke besluiten worden gecommuniceerd naar de leerkrachten. ā€œEr wordt er naartoe gewerkt dat u per eind april kunt beschikken over hetgeen waar u aanspraak op maaktā€, zegt Kersout.

De leerkrachten gingen ook naar het Kabinet van de Vicepresident, Ronnie Brunswijk, in de hoop dat er zo sneller schot komt in de zaak.

In het eisenpakket zijn de volgende zorgpunten opgesteld:

  1. De leerkrachten in dienst van MinOWC/FIBOS hebben 6 (zes) maanden geen salaris ontvangen.
  2. Leerkrachten van bijzondere scholen hebben geen aangepaste ontwikkelingspremie en Sipaliwini-toelage ontvangen.
  3. Toegestane luchtvracht per leerkracht moet onmiddellijk worden herzien.
  4. Arbeidsovereenkomsten zouden niet in orde zijn.
  5. Een aantal leerkrachten is onzeker of zij nog een onderkomen hebben bij terugkeer in het binnenland, omdat de huishuur sedert de start van het nieuwe schooljaar niet betaald is door het ministerie.
  6. Anderen moeten hun eigen huishuur betalen, omdat er niet voor huisvesting is gezorgd op hun standplaats.
  7. Vanwege de vele stroomonderbrekingen kan ook niets worden bewaard dat onderhevig is aan bederf.
  8. De beloofde compensatie aan leerkrachten die met wateroverlast te maken kregen in het binnenland is nog steeds niet uitbetaald.
  9. Ook wordt er bewaking geƫist op de scholen en in de woonomgeving van de leerkracht in het binnenland.
  10. Voor de aankomende de droge tijd wordt ook schoon drinkwater geƫist.
  11. Verder wordt gevraagd om het broodproject uit te breiden naar het binnenland.
  12. De late salarisuitbetaling belemmert ook het eerder moeten vertrekken naar het binnenland; de nodige spullen moeten nog worden ingekocht. De school vangt landelijk aan op 24 april.