Strijdende partijen in Sudan lijken in te stemmen met korte wapenstilstand

18 April 2023

Comments: 0

Het Sudanese leger stemt in met een wapenstilstand in het land, Dat heeft een hoge generaal gezegd tegen de Saudische tv-zender Al-Arabiya.  Volgens generaal Kabbashi gaat het bestand vanavond om 18.00 uur in en geldt het voor 24 uur.  Maandag 17 april zou de generaal daarover al orders aan zijn manschappen hebben gegeven, maar het Sudanese leger zou zich niet aan de afspraken hebben gehouden en zijn doorgegaan met bombardementen.

Bij het geweld zijn volgens de Verenigde Naties zeker 185 doden gevallen en meer dan 1800 mensen gewond geraakt. Het dodental ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, schrijft persbureau AP, omdat er veel lichamen in de straten van Khartoem liggen die niet geborgen kunnen worden vanwege de veiligheidssituatie. Veel gewonden zijn burgers die tussen de strijdende partijen terechtkwamen, onder hen ook veel kinderen.

Vliegvelden zijn gesloten, waardoor de aanvoer van medische hulpgoederen stokt. In Zuid-Darfur zijn faciliteiten van Artsen zonder Grenzen geplunderd. Teams in Khartoem kunnen door het geweld niet bij opslagloodsen om ziekenhuizen van nieuwe spullen te voorzien. Ook het hoofd van het Internationale Rode Kruis in Sudan spreekt zijn zorgen uit over de situatie.

Ook westerse functionarissen zijn doelwit. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken was aan de voertuigen duidelijk te zien dat ze van de Amerikaanse ambassade waren.  Maandag werd ook de EU-ambassadeur in zijn woning in Khartoem door onbekende daders aangevallen. Blinken sprak op dezelfde dag telefonisch met de rivaliserende generaals Burhan van het regeringsleger en Hemedti van de RSF-militie.

-nos.nl-