De Nationale Decent Work Commissie van Suriname woont 15 april tot en met 21 april een training en workshop bij van de International Labour Organization op Trinidad and Tobago. De training is in het kader van het derde Decent Work Country Programma Suriname. Dit programma is bedoeld om het leven van de werkende mensen en hun gezinnen te verbeteren, zodat ze welvaart en welzijn kunnen ervaren door arbeid. Ook is het bedoeld om het ondernemen in Suriname aangenamer te maken, waardoor ondernemers stabiele bedrijven kunnen draaien. Daardoor ontstaan meer fatsoenlijke banen.
De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de vakbeweging en de overheid. Het doel van de ILO-workshop is om de leden up to date te krijgen met de nodige instrumenten ter implementatie, monitoring en evaluatie van het Decent Work Programma.
Op de tweede tot en met vijfde dag van de workshop zal er worden ingezoomd op het resultatenkader van het Decent Work Programma. Dit zal regelmatige monitoring van de verwachte resultaten mogelijk maken. Het kader bestaat uit vier pijlers: werkgelegenheid, sociale bescherming, arbeidsrechten en sociale dialoog.
De werkgelegenheidspijler richt zich op het bevorderen van gelijke kansen op de arbeidsmarkt, het creëren van werkgelegenheid en het bevorderen van productief en waardig werk. Dat wordt bereikt door het bevorderen van economische groei, het creëren van banen en het verbeteren van de productiviteit.
De sociale beschermingspijler richt zich op het waarborgen van sociale bescherming voor werknemers en hun gezinnen. Het omvat ziekteverzekering, pensioen, werkloosheidsuitkeringen en andere sociale voorzieningen.
De arbeidsrechtenpijler heeft als doel om de arbeidsrechten te bevorderen en te beschermen. Dit kan resulteren in meer collectief overleg en het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de bevordering van gelijke kansen en non-discriminatie op de arbeidsmarkt.
Naast de bevordering van ondernemerschap is een ander belangrijk onderdeel van het programma, bevordering van de productiviteit op de arbeidsmarkt. Dit moet leiden tot sterkere bedrijven in ons land, maar tegelijk zorgen voor een betere beloning en voorzieningen voor werknemers en hun gezinnen. Hierbij wordt gestreefd naar het creëren van fatsoenlijke banen, het stimuleren van investeringen en het bevorderen van innovatie. Zo wordt bijgedragen aan economische groei en welvaart.
Tot slot richt het derde Decent Work Programma zich op het beschermen van werknemersrechten. Hierbij wordt aandacht besteed aan zaken als arbeidsvoorwaarden, veiligheid en gezondheid op het werk, en het voorkomen van gedwongen arbeid en kinderarbeid.