Tot ruim zes jaar cel voor roof 113 miljoen euro aan juwelen uit Duits museum

16 May 2023

Comments: 0

Vijf mannen zijn dinsdag veroordeeld tot celstraffen oplopend tot ruim zes jaar voor een juwelenroof in de Duitse stad Dresden. De roof wordt gezien als één van de spectaculairste overvallen in het land ooit. Het vijftal maakte juwelen ter waarde van zo’n 113 miljoen euro buit.

De inbraak vond in november 2019 plaats in het museum Residenzschloss. In de schatkamer van het kasteel lagen vele sieraden opgeborgen. Twee dieven wisten via een raam binnen te komen en braken met een bijl de vitrines open. Ze namen 4.300 diamanten en andere edelstenen mee.
De buit was zo’n 113 miljoen euro waard, al hadden de zeventiende- en achttiende-eeuwse stukken voor het museum vooral grote historische waarde. Daarnaast werd voor ongeveer 1 miljoen euro schade aangericht.

Het grootste deel van de buit werd ruim drie jaar na de roof teruggevonden. Sommige juwelen waren wel beschadigd. De vijf veroordeelden zijn twintigers. Ze hebben banden met de Duitse misdaadfamilie Remmo. Omdat de mannen bekenden, kregen ze een lagere straf: variërend van ongeveer vier tot ruim zes jaar cel. Een zesde verdachte werd vrijgesproken.

-nu.nl-