Advies Gezondheidsraad: jaarlijkse coronaprik voor zorgpersoneel en kwetsbaren

29 June 2023

Comments: 0

De Gezondheidsraad adviseert om zestigplussers, zorgmedewerkers en risicogroepen ieder najaar te vaccineren tegen corona. In totaal zouden ongeveer vier miljoen mensen de coronaprik kunnen halen, schat de Gezondheidsraad. Ook raadt de Gezondheidsraad aan om jaarlijks te bekijken of het programma aangepast moet worden. Daarbij moet het ministerie rekening houden met gunstige en minder gunstige scenario’s.

Ook zwangere vrouwen komen in aanmerking voor een prik

Onder medische hoogrisicogroepen en medische risicogroepen vallen bijvoorbeeld mensen met het syndroom van Down, mensen met zeer ernstig overgewicht, patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of op de wachtlijst staan en mensen met nierfalen. Ook zwangere vrouwen komen in aanmerking voor de herhaalprik. Een coronabesmetting kan bij hen tot ernstige klachten leiden. En de baby kan eerder ter wereld komen dan de bedoeling is. De Gezondheidsraad adviseert om vrouwen bij 22 weken zwangerschap te vaccineren. Dat verkleint de kans op complicaties het meest.

Bij zwangere vrouwen hoeft het vaccin niet per se in het najaar toegediend te worden. Ze kunnen de herhaalprik bijvoorbeeld halen als ze de kinkhoestprik krijgen. Vorig najaar konden mensen bij vaccinatielocaties van de GGD’s een herhaalprik halen. Maar als de herhaalprikken in het vervolg met de jaarlijkse griepprik worden gecombineerd, kan minister Kuipers ervoor kiezen de inenting via de huisartsen te laten verlopen. Ook moeten nog steeds coronapatiĂ«nten naar het ziekenhuis en overlijden mensen aan de gevolgen van een besmetting. Het gaat vooral om mensen uit de risicogroepen, voor wie de Gezondheidsraad nu een herhaalprik adviseert.

-nu.nl-