Natuurgebied de Peel staat onder zware druk door stikstof en droogte

27 June 2023

Comments: 0

Te veel stikstof en verdroging zorgen voor verslechtering van de Peel, een groot natuurgebied op de grens van Limburg en Brabant. Ook in de Biesbosch staat de natuur er niet overal goed voor, maar de situatie is er minder slecht dan in de Peel. De Groote Peel, Deurnsche Peel en Mariapeel staan “onder zware druk”, meldt de Ecologische Autoriteit vandaag 27 juni. In die gebieden is de hoeveelheid stikstof drie keer hoger dan het gebied aankan. Volgens de Ecologische Autoriteit lopen ze een groot risico op verdere verslechtering. Binnen de Europese Unie zijn afspraken gemaakt over welke dier- en plantensoorten behouden moeten blijven in specifiek zulke deze gebieden.

Een slechte waterkwaliteit en de recreatie in het gebied verslechteren de natuur. De bruine kiekendief, de snor, tafeleend en de blauwborst zijn voorbeelden van vogelsoorten waar het niet goed mee gaat. Ook de steeds minder wisselende waterstanden hebben een negatief effect op de Biesbosch. Oorspronkelijk mondden verschillende plaatselijke rivieren uit in zee. Dat zorgde voor de eb en vloed in het gebied, wat aantrekkelijk is voor veel diersoorten. Door de aanleg van de Deltawerken verdween die “dynamiek” uit het gebied. Door damopeningen te creëren wordt gewerkt aan die terugkeer, maar het is nog altijd niet voldoende.

Opmerkelijk is dat de Ecologische Autoriteit ziet dat de natuurdoelen in de Biesbosch makkelijker gehaald kunnen worden, als een gebied aan de oostkant van het gebied erbij wordt gevoegd. Met veel meer natuurgebied gaat het niet goed. De autoriteit brengt een advies uit over in totaal 130 stikstofgevoelige natuurregio’s. Dat op basis van rapporten die zijn aangeleverd door de provincies. Die rapporten zijn de basis voor besluiten over hoe het landelijk gebied eruit moet komen te zien. Voor 22 gebieden in totaal heeft de autoriteit nu adviezen uitgebracht.

-nu.nl-