Uitwijkende vliegtuigen beschadigen reputatie Suriname verder

27 June 2023

In: Nieuws
Comments: 0

Het is een schande en een enorme wanprestatie vanuit TCT dat al enige tijd een ILS en een VOR- systeem niet functioneren en dat het ministerie niets eraan doet. We hebben weer meegemaakt, dat een vlucht van Nederland naar Suriname niet op tijd kon worden uitgevoerd, omdat er niet genoeg verkeersleiders op de luchthaven aanwezig waren.

Mensen die voor zaken moeten vliegen en aansluitende vluchten moeten pakken kunnen hierdoor in zware problemen komen. Een oplossing is om dan de reis geheel door een maatschappij te laten verzorgen die de vlucht tot de eindbestemming voor de rekening neemt. Zo een bedrijf kan de SLM niet zijn, maar de KLM wel. De vraag is echter of als er geen luchtverkeersleiders zijn, de KLM aansprakelijk is om compensaties te betalen, of op eigen kosten de aansluiting om te boeken, zodat de passagier, weliswaar verlaat, toch nog op de plaats van bestemming komt.

Bij een aantal omstandigheden zorgt de KLM, die gebonden is aan Europese regels voor de burgerluchtvaart, bijvoorbeeld bij verlate vluchten wel omboekingen etc. voor haar rekening, maar dat problemen met luchtverkeersleiders niet tot het risico van het bedrijf behoorden. Wie gaat dan voor de omboekingen en eventueel extra onkosten verantwoordelijk zijn? Is het mogelijk om bij reisbureau’s flexibel te boeken zodat met eventueel minimale betalingen aansluitende vluchten kunnen worden verschoven? Hoe dan, wanneer op het moment dat bekend wordt dat vluchten met enkele uren vertraagd worden reisbureau’s allemaal gesloten zijn?

Voor vakantiegangers die de volgende dag geen verplichte reizen hebben kan een aantal uren vertraging geen kwaad en het effect is dat de vakantie technisch korter wordt. De luchtverkeersdienst is de afgelopen jaren heel vaak in het nieuws geweest voor niet-functionerende vliegmonitoringsinstrumenten of dergelijke die niet bediend konden worden omdat personeel niet ervoor is getraind. De laatste tijd is het probleem van de onderbezetting erbij gekomen en ook het probleem van de onderbetaling volgens de bond van de luchtverkeersleiders.

Het ministerie van Transport en in het bijzonder het Directoraat Transport is verantwoordelijk om het administratief, facilitair en wetgevend geheel rondom deze dienst, waaronder de luchtverkeersleiders vallen, in orde te maken. Het is duidelijk dat er al jarenlang op het stuk van het organiseren en waarborgen van de dienstverlening zwaar wordt gefaald.

De bron om uit te putten voor de functie van luchtverkeersleiders is niet groot, althans theoretisch lijkt dat zo te zijn. Ook dit is uiteindelijk op het bord van TCT.

We lezen dat luchtverkeersleiders in opleiding zijn. Over ruim 9 maanden zal het tekort zijn opgeheven. Er is dus uitzicht op herstel. In de tussentijd mag van alle betrokken partijen verwacht worden, ook de individuele luchtverkeersleiders en de bond Satca, dat ze als goede partners alles in het werk stellen om schade aan het luchtverkeersimago van Suriname in te perken.

Als vliegmaatschappijen Suriname mijden en omwegen maken zal dat leiden tot derving van inkomsten en zal het bijzonder hoge loon dat luchtverkeersleiders wordt betaald, niet te dragen zijn.  Er wordt gesteld ‘hoge loon’, ervan uitgaand dat zij dat worden betaald.