UPDATE: Griekse kustwacht beschuldigd van rol bij kapseizen migrantenschip

30 June 2023

Comments: 0

De scheepsramp, waardoor mogelijk tot 600 migranten verdronken voor de Griekse kust, zou mogelijk zijn veroorzaakt toen de Griekse kustwacht het schip probeerde weg te slepen. Dat zeggen overlevenden van de ramp tegen onderzoekscollectief Lighthouse Reports. De Griekse kustwacht ontkent bij de ramp een actieve rol te hebben gespeeld. Ruim twee weken na de ramp lopen schattingen van het dodental op tot boven de 600, maar precieze aantallen ontbreken nog altijd. Veel mensen zaten benedendeks. Negen Egyptische bemanningsleden zijn aangehouden op verdenking van onder meer mensensmokkel. 104 mensen werden levend uit het water gered. Volgens de overlevenden zou de kustwacht een touw aan het vissersschip hebben vastgemaakt en daarmee hebben geprobeerd die weg te slepen. Dat veroorzaakte instabiliteit en beweging aan boord, wat ervoor zou hebben gezorgd dat het schip uiteindelijk kapseisde. “Letterlijk copy-paste, terwijl de verhoren zijn afgenomen op verschillende momenten en door verschillende vertalers.”

Negentien journalisten hebben meegewerkt aan het onderzoek van Lighthouse Reports, dat is gepubliceerd door onder andere El Pais, Tagesschau en The Times. Daarvoor heeft het onderzoekscollectief toegang gekregen tot het gesloten vluchtelingenkamp in Malakasa waar de overlevenden naartoe zijn gebracht. “Omdat we werken met een internationaal team hebben we kunnen spreken met mensen uit onder andere Pakistan, Syrië en Egypte. Dat ze hun verklaringen op elkaar hebben afgestemd, is zeer onwaarschijnlijk. Zij spreken elkaars taal niet.” Griekenland ontkent tegen Reuters het schip te hebben weggesleept. Volgens de Griekse kustwacht bevond het dichtstbijzijnde reddingsschip zich op 70 meter afstand toen het overvolle vissersschip in een razend tempo zonk. Toch gebeurt het weleens vaker dat ongewenste schepen een zetje krijgen tot buiten de territoriale wateren van een land, zegt hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover van de Universiteit Leiden. “Want zodra zo’n schip buiten bijvoorbeeld de Griekse wateren ligt, vindt Griekenland dat het niet meer onder hun verantwoordelijkheid valt.”

Volgens de kustwacht zouden de opvarenden hun hulp hebben afgeslagen, omdat ze naar eigen zeggen niet in gevaar waren. Zodra migranten in nood door een hulporganisatie worden opgepikt uit zee, voelen landen doorgaans weinig verantwoordelijkheid voor hun lot. Zo’n schip dobbert dan dagenlang met een groep migranten voor de Europese kust. Het zou kunnen dat het schip Griekenland wilde overslaan om direct door te reizen naar Italië, om vandaaruit naar Frankrijk en uiteindelijk naar Engeland te reizen. De opvarenden zouden 3500 tot 5500 euro per persoon hebben betaald voor een plek aan boord. Mohamed, één van hen, doet tegen persbureau Reuters zijn verhaal. “Zelfs het drinkwater werd voor vertrek nog van het schip gehaald om meer mensen aan boord te kunnen krijgen.” Het moment dat het schip kapseisde, omschrijft hij als angstig en paniekerig. “Mensen lagen op en over elkaar heen, er werd gegild, mensen werden verdrukt.” Een strenge aanpak leidt er volgens de organisaties alleen maar toe dat mensen meer risico’s nemen.

-rtlnieuws.nl-