UPDATE: Nog honderden mensen in gezonken boot: ‘Zonder lichaam blijft er hoop’

21 June 2023

Comments: 0

De Middellandse Zee wordt ook wel het grootste massagraf ter wereld genoemd. Vorige week zonk een vissersboot, meer dan 500 mensen worden nog vermist. Het wrak ligt op de bodem van de zee en in het onderdek liggen vermoedelijk de lichamen van onder anderen 100 dode kinderen. Hoogstwaarschijnlijk niet, is de verdrietige waarheid. Waarschijnlijk zal er geen actie worden ondernomen om hem te bergen, zegt Syd Bolton. Samen met Catriona Jarvis richtte hij de organisatie Last Rights op, die zich inzet voor mensen die dierbaren tijdens migratie zijn verloren. “Stel dat het een cruiseschip zou zijn met Griekse toeristen”, zegt Bolton. “Het minste wat ze zouden kunnen doen is onderzoeken óf het mogelijk is. Maar dat zien we nog niet gebeuren.” Mocht het überhaupt tot een bergingsoperatie komen, dan zal dat waarschijnlijk niet vandaag of morgen gebeuren. “Op dit moment zijn wij bezig voor de kust van Jemen”, zegt baggeraar Boskalis, het Nederlandse bedrijf dat ervaring heeft met bergingswerk. Daar wordt een verongelukte olietanker leeggepompt om te voorkomen dat die olie loost in zee. “We hebben geen invloed op wat Griekenland gaat doen”, zegt Brouwer.

 Maar mocht dat land een beroep doen op het Rode Kruis, dan staat die organisatie ‘klaar voor ondersteuning’. “Zelfs als je weet dat het onmogelijk is dat iemand nog levend wordt gevonden, laat je brein die gedachte niet toe. Het is een erg wrede dood.” Hoeveel mensen er precies op de boot zaten die vorige week zonk bij Griekenland is niet bekend, maar schattingen lopen op tot 750. Er werden 78 lichamen geborgen, 104 mensen werden levend uit het water gehaald. Dat betekent dat er nog meer dan 500 lichamen in zee zouden liggen, onder meer van zo’n 100 kinderen. Scheepsrampen waarbij migranten een verdrinkingsdood sterven, komen vaker voor op de Middellandse zee, al gaat het nu om meer mensen dan ooit. Ook kwam het niet eerder voor dat er zoveel kinderen aan boord waren. Het Missing Migrants Project houdt bij om hoeveel mensen het gaat. In het verleden hebben hulpverleners van het Rode Kruis geholpen met het bergen van lichamen. Het gaat dan om de lichamen die al gevonden zijn. “Dat is nu nog niet het geval.”

Als mensen vermoeden dat hun familielid op deze boot zat, en willen gaan zoeken in Griekenland, dan is het noodzakelijk om een advocaat in de hand te nemen, legt Bolton van Last Rights uit. “Autoriteiten praten anders simpelweg niet met je. En dat terwijl er vaak helemaal geen juridische stappen nodig zijn.” Via DNA-onderzoek kan dan soms de identiteit worden vastgesteld, maar dat proces verloopt vaak met veel problemen. Bolton en Jarvis herinneren zich de tragedie uit 2015, toen tientallen lichamen aanspoelden op het Griekse eiland Lesbos. “Er waren slechts twee mortuaria, dat was niet genoeg voor alle lichamen. Dat was erg verontrustend, ook omdat forensisch onderzoek moeilijker wordt.” Griekenland heeft niet genoeg capaciteit om met dit soort situaties om te gaan.

-rtlnieuws.nl-