De aanval op de stuwdam bij de stad Nova Kakhova veroorzaakt mogelijk een ecologische ramp. Door overstromingen in het gebied wordt gevreesd voor het onderlopen van natuurgebieden en landbouwgronden, maar ook verontreiniging ligt op de loer. “Al het afval dat wordt meegesleurd door het water wordt verspreid over het gebied.” Dat zegt Wim Zwijnenburg van vredesorganisatie PAX. Afval is niet het enige dat het water meeneemt. Ook verontreinigde stoffen worden meegevoerd en zullen uiteindelijk in de grond terechtkomen. Oekraïne zegt dat tijdens de explosie zo’n 150 ton stookolie in de rivier bij de dam terecht is gekomen, afkomstig van de machines van de waterkrachtcentrale. Zwijnenburg, gespecialiseerd in conflict en klimaat, vreest ook voor verontreiniging.
“Het stromende water komt langs havens, industrieterreinen en tankstations: plekken waar veel vervuilende stoffen zijn. Als die terechtkomen in de natuur, worden ecosystemen verstoord.” Er wordt gesproken over ‘ecocide’: het vernielen of op grote schaal beschadigen van een ecosysteem. Aan de rivier ligt een aantal beschermde natuurparken die groot gevaar lopen. Deze parken zijn onderdeel van het Europese Emerald-netwerk en worden wereldwijd erkend als gebieden die van groot belang zijn voor het behoud van wilde planten- en diersoorten. De organisatie die zich inzet voor het behoud van deze gebieden in Oekraïne weet nog niet hoe groot de schade precies is. “Onze mensen zijn bezig met het onderzoeken van de effecten, maar het is nog niet te zeggen hoe groot de impact zal zijn”, zegt Tetiana Shamina, woordvoerder van de Oekraïense Natuur Conservatie Groep.
Voor de lange termijn zijn er ook zorgen over de voedsel- en watervoorziening. Als landbouwgrond verontreinigd raakt, zal ook de oogst vervuild zijn. “Als vervuilende stoffen in de rivier terechtkomen, wordt het lastiger voor de waterzuivering om die goed te verwerken.” Volgens Zwijnenburg zouden de mijnen op de lange termijn misschien juist wel in het voordeel kunnen werken van de natuurgebieden. “Zo heeft de natuur alle vrijheid om te herstellen.” Maar de totale impact van de oorlog op de natuur is groot, ziet hij. Samen met vredesorganisatie PAX en Oekraïense milieuorganisaties brengt Zwijnenburg in kaart wat de ecologische schade van de oorlog is.
-rtlnieuws.nl-