Weer Frans crisisoverleg na rellen, Macron eerder terug van EU-top

30 June 2023

Comments: 0

Voor de derde nacht op rij zijn in Franse steden rellen uitgebroken. Zeker 667 mensen zijn opgepakt, meldt de minister van Binnenlandse Zaken. President Macron heeft zijn regering opnieuw bijeengeroepen voor crisisoverleg. Gisteren was er ook al een spoedberaad op hoog politiek niveau.
Macron zelf was in Brussel bij de EU-top en heeft die vanwege de crisissfeer in eigen land vervroegd verlaten.
In voorsteden van Parijs gingen jongeren de straat op om auto’s in brand te steken. Voor het eerst werden ook winkels geplunderd in het centrum van Parijs. In andere steden werd brand gesticht, vuurwerk afgestoken en is de politie met van alles bekogeld.
Er waren in totaal 40.000 agenten op de been, vier keer zo veel als de nacht ervoor, en 249 van hen zijn gewond geraakt.

In Frankrijk heerst grote woede over het optreden van de politie. Dinsdag werd Nahel, een 17-jarige jongen van Algerijnse afkomst, doodgeschoten door een agent toen hij weigerde uit zijn auto te stappen bij een verkeerscontrole en vervolgens wegreed. Dat gebeurde in Nanterre, een voorstad van Parijs. In deze buitenwijken treedt de politie vaker hardhandig op.
Er is eerder kritiek geuit op het gewelddadige optreden van de Franse politie. Mensenrechtenorganisaties en de VN hebben Frankrijk op de vingers getikt voor politiegeweld en aanvallen op migranten, etnische profilering en religieuze intolerantie. Vorig jaar schoot de politie dertien mensen dood die net als Nahel niet wilden stoppen bij een verkeerscontrole.De politieagent die Nahel doodschoot, zit sinds dinsdag vast. Justitie maakte gisteren bekend dat hij is aangeklaagd voor doodslag. Aanvankelijk verklaarde de agent dat hij uit nood had gehandeld, maar uit beelden die opdoken leek dat niet het geval. Op beelden is te horen dat de agent naar Nahel roept: “Ik schiet een kogel door je kop”.
De advocaat van de agent zei gisteren dat de man spijt heeft van zijn handelen en heeft zijn medeleven overgebracht naar de familie van de jongen.

-nos.nl-