De 87 militairen die tijdens de binnenlandse oorlog zijn omgekomen zijn gisteren voor de zevende keer herdacht. Tijdens een herdenkingsceremonie die werd georganiseerd ter nagedachtenis van deze gesneuvelde militairen van het binnenlandse gewapende conflict, werd stil gestaan bij de tragedie die toen heeft plaatsgevonden. De overgebleven ex-militairen die hebben gevochten tijdens de binnenlandse oorlog zijn echter niet eens dat de herdenking van de binnenlands oorlog op 24 juli plaatsvindt. Ze vinden dat de oorlog op 21 juli 1987 is begonnen. Daarom moest de herdenking ook op die dag plaatsvinden. De ex-militairen hebben na de officiële plechtigheid hun misnoegen geuit over de stand van zaken.
De groep van de ex-militairen is maar een kleine groep. Na 37 jaar is de rechtspositie van deze groep nog steeds niet geregeld. Ze vroegen gisteren wederom aan minister Krishnakoemarie Mathoera om zaken op orde te stellen. Volgens hun willen ze een beter bestaan. Ze hebben hun leven geriskeerd voor land en volk. Volgens de minister doet ze alles wat in haar vermogen ligt om verbetering te brengen in de leefomstandigheden van de groep.
De groep vecht al jaren voor verbetering. Ze willen zelfstandig worden en niet leunen op de schouders van defensie. Er zijn veel afspraken gemaakt tussen hun en het ministerie, maar zaken worden niet als nodig geregeld en afgehandeld. Ze vroegen de minister een stuk grond om aan landbouw te kunnen doen. Ook zitten de meesten zonder een eigen woning. Deze zaken werden vandaag ook voorgelegd aan de bewindsvrouw.
Op 21 juli 1987 was het 37 jaar geleden dat de eerste schoten werden gelost bij de controlepost te Albina waar 12 manschappen van het Nationaal leger werden gegijzeld. Tijdens dit conflict dat tussen het Nationaal Leger en Junglecommando, hebben 87 soldaten, 60 Junglecommando’s en 300 burgers het leven gelaten. Op 24 juli stond men stil bij dit feit. Minister Mathoera van Defensie benadrukte dat dit nooit meer mag plaats vinden in Suriname. De Binnenlandse oorlog was een burgeroorlog in Suriname die tussen 1986 en 1992 plaatsvond. Dit is een zwarte bladzijde in de Surinaamse historie.
Waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, Werner Kioe A Sen, gaf verder aan dat als het gaat over de geschiedenis van het leger er heel weinig over de binnenlandse oorlog geschreven is. Volgens hem is het een uitdaging om alles wat zich toen heeft afgespeeld goed vast te leggen. Volgens de bevelhebber is het een uitdaging voor de nieuwe generatie militairen om niet dezelfde fouten te maken als van toen.