Amerikaanse overheid getroffen door Chinese hackersgroep

13 July 2023

Comments: 0

De mailaccounts van 25 Amerikaanse organisaties, waaronder verschillende ministeries van de Amerikaanse overheid, zijn door een Chinese hackersgroep gehackt. Om welke ministeries het gaat, is niet duidelijk. Microsoft merkte de aanval op en maakte dit vandaag bekend in een blogpost. Het zou gaan om een spionagegroep die via e-mails toegang probeert te krijgen tot gevoelige informatie. Het nieuws wordt bevestigd door een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Die meldt dat er ‘afwijkende activiteit’ is ontdekt, maar dat er ‘onmiddellijke stappen zijn ondernomen om de systemen te beveiligen’. De hack heeft volgens de krant The Washington Post er niet toe geleid dat allerlei vertrouwelijke informatie op straat ligt. Het Pentagon, de inlichtingendiensten en het leger zouden ook niet door de hack zijn getroffen. De timing van de hack is opvallend, omdat deze volgens Microsoft in de weken voor het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Peking plaatsvond.

Het bezoek van Blinken had als doel de gespannen relatie tussen Washington en Peking te verbeteren en vond eind juni plaats. De gespannen relatie tussen de twee grootmachten heeft meerdere oorzaken. Zo vloog in februari een Chinese ballon over de Verenigde Staten, waarvan de VS dacht dat het om spionage ging. China beweerde dat het om een weerballon ging, die uiteindelijk door de VS uit de lucht werd geschoten.

-rtlnieuws.nl-