Naast onze voortdurende inspanningen op het gebied van denguepreventie, is het Bureau Openbare Gezondheidszorg Suriname (BOG) van plan om onze impact verder te vergroten door gebiedssproeien te implementeren als een proactieve maatregel tegen deze slopende ziekte. Wees gerust, het BOG is al begonnen met nauwgezette analyse en preventieve acties tegen dengue, wat onze niet-aflatende toewijding aantoont om de gezondheid en het welzijn van onze gemeenschap te beschermen.
Het recente tijdsbestek heeft een onmiskenbare toename van gevallen van knokkelkoorts laten zien. Met een niet aflatende inzet voor bewustwording en preventie, zal de Raad van Bestuur (BOG) gerichte interventies starten in gebieden die het meest worden getroffen door deze zorgwekkende trend. Vanaf dinsdag 25 juli 2023 zal het geachte BOG integrale initiatieven ontplooien langs de Brokopondolaan en de aangrenzende doorgaande wegen.
De ijverige milieu-inspecteurs zijn gestart met hun inspectietaken en hebben proactieve maatregelen genomen om burgers te inspireren en in staat te stellen potentiële broedplaatsen voor muggen uit te roeien. Bovendien zetten ze zich in om waardevolle begeleiding te bieden aan bewoners. In de vroege ochtenduren zullen deze inspecteurs te zien zijn in de buurten waar nauwgezette sproei-inspanningen zullen plaatsvinden, zodat de bewoners goed geïnformeerd en voorbereid zijn op de spuitsessie in de middag. Uiteraard zijn deze initiatieven afhankelijk van gunstige weersomstandigheden, aangezien er tijdens regenval geen spuitwerkzaamheden plaatsvinden.
Het BOG adviseert nog steeds het volgende:
Preventie
Preventie van dengue is vooral gericht op het voorkomen van muskietenbeten. Enkele preventieve maatregelen die men kan treffen zijn:
1. Slapen onder een klamboe
2. Dragen van bedekkende kleding
3. Het insmeren met anti-muggenmiddelen
4. Broedplaatsen van muskieten opruimen/ elimineren door waterhoudende voorwerpen af te dekken of te ledigen. Zoals oude banden, lege emmers, bloempotten etc.
Symptomen
De meeste denguevirusinfecties verlopen zonder ziekteverschijnselen. Het grootste deel van geïnfecteerde personen met symptomen vertoont milde verschijnselen, met name:
1. Plotseling optredende koorts
2. Misselijkheid en braken
3. Spier-, bot-, en gewrichtspijnen
4. Hoofdpijn en oogpijn (achter de ogen)
5. Huiduitslag
6. Hoesten
7. Keelpijn
Niet-ernstige denguevirusinfecties herstellen meestal na een aantal dagen tot een week.
Tekenen van ernstige dengue waarop men alert moet zijn en direct een arts moet raadplegen zijn:
1. Ernstige en aanhoudende buikpijn
2. Braken (minstens 3 keer in 24 uur)
3. Bloedingen van het neus en tandvlees
4. Bloedbraken of bloed in de ontlasting
5. Vermoeid, rusteloos of prikkelbaar voelen
Wat men kan doen bij klachten:
1. Tegen de pijn en koorts kan men Paracetamol gebruiken
2. Vocht inname verhogen (veel drinken)
3. Geen bloed verdunnende pijnstillers gebruiken zoals Aspirine, Diclofenac, Ibuprofen of Naproxen
4. Consulteer de huisarts of dichtstbijzijnde polikliniek (RGD of MZ) bij klachten
In geval van klachten wordt geadviseerd advies in te winnen bij het ministerie van Volksgezondheid dat actief samenwerkt met huisartsen om hun betrokkenheid bij zowel virtuele als persoonlijke workshops over dengue-preventie en behandeling te bevorderen.