Was er eerst een hevige natuurbrand op Rhodos, nu grijpt het vuur ook om zich heen op de Griekse eilanden Corfu en Evia en het schiereiland Peloponnesos. En de weersomstandigheden blijven droog en warm in het land. “Het brandgevaar is voorlopig echt nog niet geweken.
“Droogte. Dat is wat Nicolien Kroon, meteoroloog bij Buienradar, ziet als ze naar de weersverwachtingen kijkt voor de komende dagen. Droogte, droogte, droogte. âHet blijft overwegend warm, of zeg maar gerust heet in Griekenland.â
Vandaag en morgen zal het boven de 40 graden worden, dat is extreem warm voor deze tijd van het jaar: in het verleden lagen de temperaturen gemiddeld 10 tot 15 graden lager in Griekenland in juli. Donderdag, vrijdag en volgende week zullen de temperaturen iets dalen, maar het zal nog steeds wel zo’n 30 tot 35 graden zijn in het populaire vakantieland.
Het is overigens niet alleen de zon die ervoor zorgt dat bosbranden gemakkelijk ontstaan en om zich heen grijpen: “De wind is ook een heel lastige. Als die aantrekt, wakkert die alleen maar nog meer branden aan, of de wind houdt bestaande bosbranden in stand”, zegt de Buienradar-meteoroloog. “Woensdag is er iets minder wind, maar donderdag waait het stevig door, en ook de andere dagen daarna is het zeker niet windstil.”
“De wind steek ook vandaag flink op, vooral op Rhodos”, zegt Brian Verhoeven, meteoroloog en onderzoeker bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid met natuurbranden als expertise. “De brand die daar zo fel woedde en zo veel evacuaties en paniek veroorzaakte, is nu stukgelopen “, legt hij uit. “Dat is gebeurd doordat de brand bij de zee is aangekomen. âMaar de kans is dat er nog wel ‘hotspots’ zijn aan, bijvoorbeeld, de flank van het vuur, die nog niet uit zijn. Die kunnen door de wind weer oplaaien, dus het is opletten geblazen.”.
Met de naaldbossen en bijvoorbeeld cipressen die je in Griekenland kunt vinden, kan een brand volgens Verhoeven snel vliegvuur produceren. âDat vuur bestaat uit smeulende deeltjes die de verspreiding van de brand versnellen, doordat die deeltjes door de wind en warmte de lucht in gebracht worden en op andere plekken kunnen landen, waardoor er secundaire branden vlak bij de oorspronkelijke brand ontstaan.â âDe lokale bevolking daar weet dat natuurbranden in de zomer onderdeel zijn van het klimaat. Dat is niet iets van de laatste vijf jaar, dat is al heel lang zo. Maar de temperaturen zijn extreem hoog, dus het brandgevaar dat je nu ziet, is ook niet standaard. Dit moet ook voor de lokale bevolking, die echt wel wat gewend is, heftig zijn.â Het brandgevaar is voorlopig nog niet geweken, benadrukt Verhoeven.
-rtlnieuws.nl-