Griekenland zondag 45 graden: ‘Zuidelijke Balkan is waar het nu gaat gebeuren’

20 July 2023

Comments: 0

Goed nieuws voor Spanje en Italië: het wordt in beide landen morgen iets minder warm. Daar geen 40 graden meer. De hitte schuift op naar de zuidelijke Balkan. “Bulgarije, Noord-Macedonië en Griekenland. Dat zijn de gebieden waar het nu gaat gebeuren.” In die landen worden de komende dagen ook 40-plussers verwacht.

In Griekenland wordt het in het binnenland zondag 45 graden, zegt Middendorp. “Dat is wel vrij hoog.” Een record zal het niet worden. Wel is het 10 tot 15 graden hoger dan wat je zou mogen verwachten in deze tijd van het jaar. In grote delen van Spanje en Italië gaan de scherpe randjes er dus wat vanaf, op veel plaatsen blijft het de komende tijd 30 tot 35 graden. Overigens is dat nog steeds ongeveer 4 tot 8 graden warmer dan gemiddeld.

Nationale records niet verbroken

De twee landen kijken terug op een week van extreme hitte, met temperaturen van lokaal 46 graden en een record in Catalonië. Nationale hitterecords zijn niet verbroken. ”Temperaturen van boven de 40 graden zijn op zich niet uitzonderlijk, maar omdat het voor een langere periode zo warm is, is dat wel zorgelijk. Ook de nachtelijke temperaturen zijn hoog, dus je hebt geen tijd om te herstellen.”

De hoge temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid heeft een impact op het menselijk lichaam, zegt Middendorp. “Dit jaar zijn er al 10 dagen met zeer sterke hittestress geteld rond de Middellandse Zee. Dat is nu al veel meer dan eerdere jaren.” En de zomer is nog niet voorbij. In dat opzicht is de druk op de mensen die daar wonen heftig.”

Een sluipmoordenaar

Middendorp denkt dan ook dat we aan het eind van het jaar zullen zeggen dat dit een van de grootste natuurrampen was van het jaar. “Hittegolven leveren vaak meer slachtoffers op dan een storm. Je ziet het niet, het is niet dat er een boom op je valt, het is een beetje een sluipmoordenaar.”

Woensdag 19 juli werd bekend dat de zeewatertemperatuur tussen Spanje en Italië hoger is dan ooit gemeten. “Het gaat om de toplaag van het water. Ook een gevolg van klimaatverandering? Ja, zegt Middendorp, in algemene zin wel. “Omdat warme lucht meer vocht kan bevatten, betekent dit dat buien zwaarder kunnen worden. Dus niet alleen de hitte wordt erger, maar onweersbuien worden daardoor ook zwaarder.”

-rtlnieuws.nl-