James Webb-telescoop vindt mogelijk bewijs voor bestaan van donkere sterren

14 July 2023

Comments: 0

De James Webb-telescoop heeft drie sterrenstelsels waargenomen waarin mogelijk donkere sterren voorkomen. Daarmee zouden natuurkundigen kunnen verklaren waarom er zoveel zwarte gaten in de ruimte zijn. Drie Amerikaanse astrofysici onderzochten al eerder het mogelijke bestaan van donkere sterren. De geboorte van donkere sterren wordt aangedreven door donkere materie, stellen wetenschappers. Dat is bijzonder, want normale sterren bevatten die donkere materie niet. De natuurkundigen noemen een aantal kenmerken van donkere sterren. Daarnaast zijn ze net als andere sterren voornamelijk gemaakt van waterstof en helium, maar bevatten ze dus ook donkere materie.

Wat is donkere materie?

In tegenstelling tot normale materie heeft donkere materie geen interactie met het elektromagnetische veld in de ruimte. Dat betekent dat de materie geen licht absorbeert, weerkaatst of uitstraalt. Daardoor is donkere materie extreem moeilijk te herkennen. Onderzoekers kunnen het bestaan ervan alleen afleiden uit het zwaartekrachteffect dat donkere materie lijkt te hebben op zichtbare materie.

Verder zijn ze mogelijk veel groter dan normale sterren en geven ze geen licht omdat er geen kernfusie plaatsvindt. In het binnenste van normale sterren vindt kernfusie plaats. Als donkere sterren verouderen, zouden ze dus mogelijk kunnen imploderen tot superzware zwarte gaten. Dat zou niet alleen verklaren waarom er zoveel zwarte gaten in het universum zijn, maar ook waarom donkere sterren tot nu nooit zijn gevonden. Deze sterren zouden miljarden jaren oud zijn en staan vele lichtjaren ver weg.

-nu.nl-