Medicijntekort groter dan ooit: ook wie wil afkicken van alcohol kan dat merken

3 July 2023

Comments: 0

Nog nooit was het medicijntekort zo groot als nu: al 1179 keer was dit jaar een medicijn minstens twee weken niet leverbaar. Het gaat onder meer om verschillende antibiotica,Ā een jichtmedicijn en een middel tegen hartkrampen.Ā En om Antabus,Ā een bruistablet dat mensen met een alcoholverslaving helpt van de drank af te blijven.Ā Nu we op de helft van 2023 zijn,Ā is de teller dus al opgelopen tot bijna 1200.Ā Dagelijks zijn apothekers druk in de weer met het vinden van oplossingen voor ‘talloze patiĆ«ntengroepen die hiervan de dupe zijn’,Ā aldus Aris Prins, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP.

Met veel kunst- en vliegwerk lukt het vaak nog wel om een alternatief te vinden,Ā zoals een middel met dezelfde werkzame stof of dezelfde werking.Ā Of door zelf medicijnen te bereiden of te importeren.Ā Dat baart de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland grote zorgen.Ā ā€œHet is een belangrijk hulpmiddel voor duizenden mensen om het niet-drinken vol te houdenā€,Ā legt Jelmer Weijs bestuurslid van VVGN en verslavingsarts KNMG uit.

Drink je toch alcohol,Ā dan zijn de gevolgen dus groot.Ā Met een beetje hulp van Antabus overwon zij uiteindelijk haar verslaving.Ā Er is wel een alternatief medicijn beschikbaar met de naam Refusal.Ā Toch heeft juist het bruistablet voor bepaalde patiĆ«nten sterk de voorkeur,Ā weet verslavingsarts Weijs. Veel mensen die stoppen met drinken spreken af hun medicijnen in te nemen waar een vriend,Ā familielid of arts bij is.Ā Maar met een pil kan gesmokkeld worden.Ā ā€œAls mensen heel hoog zitten in hun trek naar alcohol,Ā is de verleiding aanwezig om de pil niet in te nemen en ongezien uit te spugen.ā€ Met een bruistablet lukt dat niet.

Bovendien slikt een deel van de gebruikers Antabus als onderhoudsbehandeling, wanneer ze na het afkicken stabiel zijn. ā€œAls zij bij de apotheek horen dat het middel niet meer beschikbaar is,Ā ervaren ze acuut hoge stress.Ā Dat is echt verschrikkelijk,Ā want zo’n medicijn kan levens redden.ā€ Aurobindo Pharma ā€“ leverancier van Antabus ā€“ laat per mail aan RTL Nieuws weten dat er onder meer problemen zijn met de grondstof. Tot slot zouden volgens de KNMP de medicijnvoorraden in groothandels ruimer moeten worden,Ā zodat tekorten beter kunnen worden opgevangen.Ā ā€œWe zien nog niet de effecten van een ijzeren voorraad,Ā die volgens een beleidsregel dit jaar zou moeten worden opgebouwd.ā€

-rtlnieuws.nl-