Mensenrechtenorganisatie: dit jaar al 354 mensen geëxecuteerd in Iran

3 July 2023

Comments: 0

Iran heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minstens 354 mensen geëxecuteerd, meldt mensenrechtengroep Iran Human Rights (IRH). Dat is een stijging van 36 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Van de mensen die ter dood werden gebracht, waren er 206 veroordeeld voor drugsgerelateerde aanklachten. Volgens de in Noorwegen gevestigde IRH is dit aantal 126 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Mahsa Amini

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen het regime in Teheran ervan de doodstraf te gebruiken om angst te zaaien nadat in september vorig jaar een protestgolf ontstond na de dood van Mahsa Amini. De 22-jarige vrouw stierf nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de religieuze kledingvoorschriften in het land.

In heel 2022 werden in Iran 582 doodstraffen uitgevoerd, meldde IRF eerder dit jaar. De organisatie sprak van een toename van 75 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Volgens Amnesty International was Iran vorig jaar na China het land dat de meeste mensen executeerde.

-rtlnieuws.nl-