Pas in 2028 zal er sprake zijn van een echte economische groei. Het economisch vraagstuk zal structureel aangepakt moeten worden. Om dit doel te halen zijn er grote inspanningen vereist van belangrijke actoren binnen het overheidssysteem, zegt econoom Karel Eckhorst. Hij is tevens de hoofd- onderhandelaar van Suriname bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tijdens een onlangs gehouden openbare discussie over de vorderingen van de regering om de economie gezond te maken, liet Eckhorts weten dat de geboekte resultaten nog niet te merken zijn bij de doorsnee Surinamer.
Eckhorst die veel ervaring heeft met internationale bancaire en Economische Zaken, hield een presentatie over de onderliggende oorzaken van de huidige economische situatie. Hij benadrukte dat er meer leiderschap getoond moet worden om zaken aan te pakken. Tijdens de openbare discussie in het hoofdkwartier van de Nationale Partij Suriname, hebben de aanwezigen vragen gesteld over deze materie. Gewezen Govenor van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie wilde weten wat het antwoord van de regering is op het vraagstuk van de wisselkoers. Ook zijn er opmerkingen gemaakt over de verdere afbouw van subsidies. Met betrekking tot de verhoging van de verdiencapaciteit wilde men weten wat er precies gedaan moet worden hieraan.
Er moet gewerkt worden aan een menswaardig bestaan. Op macrogebied heeft de regering al goede resultaten geboekt. Nu is het een uitdaging om te zorgen voor verlichting in de portemonnee van het volk, aldus Eckhorst.