Oppositie prijst ‘tomeloze inzet’ Rutte: ‘Maar vertrek is enige juiste besluit’

10 July 2023

Comments: 0

Demissionair premier Mark Rutte kondigde maandag aan dat hij zal stoppen met de politiek. Oppositiepartijen noemen zijn besluit “goed en verstandig”. Veel partijen geven aan een motie van wantrouwen niet meer te zullen steunen. Daarmee is deze motie van tafel.

Mark Rutte zal geen lijsttrekker meer worden van de VVD. Dat kondigde hij maandag onverwachts aan nadat zijn kabinet viel over het asielprobleem. De vier coalitiepartijen konden er samen niet uitkomen.

BBB-leider Caroline van der Plas was verrast. Ze noemt het ”een heel verstandig besluit” van Rutte. “Ik denk dat een groot deel van Nederland behoefte heeft aan een nieuwe premier.” Van haar hoeft hij nu niet meer per direct weg: “Ik schaar me erachter dat de motie van wantrouwen er niet meer komt. Hij krijgt de kans om dingen af te handelen en die willen we hem geven.”

Ook Pieter Omtzigt vindt het een goed besluit, zegt hij tegen NOS. “Hij heeft vier kabinetten geleid, is de langstzittende premier van Nederland. Dan is er altijd een moment waarop je afscheid moet nemen. Dat is nu gekomen.”

Goed besluit komt te laat

Dezelfde woorden gebruikt SP-leider Lilian Marijnissen. “Volgens haar is het besluit “goed voor Nederland. Nu is het tijd voor eerlijke politiek.” Er breekt volgens haar “een nieuwe tijd aan met nieuwe kansen.”

“Volgens Wybren van Haga van Groep Van Haga heeft Rutte “het enige goede besluit” genomen. Ook Kees van der Staaij van de SGP zegt dat Rutte “duidelijk zijn stempel heeft gedrukt op de Nederlandse politiek.” Toch heeft Kees Van der Staaij van de SGP ook “grote waardering voor hem.”

ChristenUnie-partijleider en -fractievoorzitter Mirjam Bikker zegt «diep respect» te hebben voor wat Rutte voor elkaar heeft gekregen. Eerder op de dag zei ze al dat ze het sterk vindt dat Rutte even een punt zet achter zijn politieke loopbaan.

Volgens DENK-leider Farid Azarkan neemt Rutte de “juiste beslissing”, maar komt die veel te laat. Dat vindt ook Forum voor Democratie. “Nederland blijft in brokstukken achter.

Motie van wantrouwen van tafel

“VOLT-leider Laurens Dassen stelt dat het besluit goed is en hij zal een motie van wantrouwen niet steunen. “Hij laat zien dat het tijd is voor een nieuwe generatie leiders in de politiek.”

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vindt het een goed besluit. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vindt het een goed besluit. “Na de afgelopen tijd was dit besluit eigenlijk onvermijdelijk.”

Jesse Klaver van GroenLinks noemt het een “historisch moment”. “Hiermee is het vertrouwen terug en daar heb ik veel respect voor.” Wat hem betreft, is een motie van wantrouwen daarmee van tafel. PvdA-leider Attje Kuiken is het met hem eens. Ze heeft gemengde gevoelens bij het vertrek van Rutte. Ze vindt dat hij zijn kabinet “onbezonnen” in een crisis heeft gestort over het asielbeleid.

PVV-leider Geert Wilders is onder de indruk. “We hebben goed samengewerkt en ik heb respect voor zijn beslissing.” Volgens hem was Rutte niet goed voor Nederland, “maar hij stond er wel en kreeg ook veel voor elkaar.” Hij noemt het “politiek goed.” Ook hij zal een motie van wantrouwen niet steunen.

Er lagen nog twee moties van wantrouwen op tafel. Een van GroenLinks en de ander van de PVV. Die zijn volgens de leiders nu van tafel. Daarmee blijft Rutte nu tot de verkiezingen in november aan als demissionair premier van ons land.

Ook leden van de VVD zijn verrast

Niet alle leden van de VVD waren al op de hoogte. Daarmee kwam de mededeling van Rutte voor velen onverwacht. Er is veel respect voor hem binnen zijn partij.

Kamerlid Sophie Hermans hoorde het zondagmiddag tijdens een privĂ©afspraak met Rutte. “Dit is extreem onwerkelijk en ongelooflijk jammer”, zegt ze. Hermans bedankt Rutte voor alles wat hij voor de VVD en vooral voor Nederland heeft gedaan. “Ik heb veel bewondering en respect voor hoe hij talloze vraagstukken heeft weten op te lossen.”

-nu.nl-