Nooit eerder brandde er zoveel natuur af in Canada als dit jaar. Het land gaat al bijna twee maanden gebukt onder natuurbranden en die doven maar niet uit. Sterker nog, meer dan de helft van alle branden is niet onder controle. En de brandweer kan er maar weinig tegen doen. Sterker nog, meer dan de helft van alle branden is niet onder controle. En de brandweer kan er maar weinig tegen doen. Maar 2023 gaat daar nu overheen en het is pas juni. Nog wat nare cijfers voor Canada: sinds het begin van het jaar zijn er zo’n 3000 natuurbranden geregistreerd. Op dit moment woeden er zo’n 480. Meer dan 250 daarvan zijn volgens de brandweer niet onder controle. Wat ook te zien is, is dat de branden zich niet concentreren in een bepaalde regio, maar heel het land teisteren. Daar zijn meer dan 100 natuurbranden. Maar ook helemaal aan de andere kant van het land, aan de westkust, gaan er bossen in vlammen op.
Volgens natuurbrandexpert Sander Veraverbeke behoorlijk ongewoon, vanwege twee redenen. “In het westen van Canada heb je wel vaker bosbranden, maar dit jaar zijn ze een stuk eerder gestart dan normaal. Eigenlijk beginnen ze doorgaans in juni, maar nu waren ze er al begin mei.” “Maar dat je nu juist daar die branden hebt, in Quebec bijvoorbeeld, is vrij ongewoon op de schaal die je nu ziet.” “De branden ontstaan ofwel door mensen die ze aansteken of door blikseminslagen.” Wat ook meespeelt, is hoe droog het is. Volgens deskundigen was het afgelopen lente droger en warmer dan normaal. “Dat kan een gevolg van klimaatverandering zijn. In West-Canada zien we een trend dat het brandseizoen eerder start, bijvoorbeeld doordat sneeuw dus eerder verdwenen is.” Als er meer wind staat, is het voor vuur makkelijker om over te slaan. “Zelfs als het in juli en augustus af en toe gaat regenen, zullen de branden weer oplaaien als het daarna weer droger wordt.”
“Stel dat er op de Veluwe een grote brand zou woeden, dan stuit die op een gegeven moment bijvoorbeeld op een weg en kan die niet meer verder. Maar in Canada zijn er zoveel extreem grote bossen, dat er altijd weer nieuwe bomen opduiken die als brandstof dienen voor het vuur.” “Om woningen te beschermen, kan je droge naaldbomen vervangen door loofbomen, die minder vatbaar zijn voor vuur.” Veel moeilijkheden dus waar Canada mee kampt. Maar zoals het er nu naar uitziet, gebeurt dat niet. “Het is vooral hopen op een weersomslag en dat de herfst een vroege intrede doet”, zegt Veraverbeke. “Dan kunnen de branden gaan liggen.”
-rtlnieuws.nl-