President Santokhi nam onlangs deel aan de EU-CELAC-top van 2023, een belangrijke bijeenkomst waar de topleiders uit Latijns-Amerikaanse en Caribische landen en de Europese Unie bijeenkwamen. Deze top diende als een platform voor de regeringsleiders om zinvolle discussies aan te gaan en nauwere banden tussen deze twee regio’s te bevorderen. Het is vermeldenswaard dat de aanwezigheid van alle staatshoofden op deze top de sterke politieke inzet en vastberadenheid onderstreept om open en doeltreffend te communiceren op het hoogste vertegenwoordigsing niveau.
President Santokhi sprak zijn waardering uit voor deze collectieve inspanning en benadrukte het belang van zo’n verenigd front bij het aanpakken van gemeenschappelijke uitdagingen en het nastreven van gedeelde doelen. Als bewijs van de vruchtbare discussies en de geest van samenwerking werd tijdens de top ook een verklaring aangenomen, die de verbintenis van deze naties om samen te werken aan wederzijdse vooruitgang en welvaart verder versterkte.
De kwesties die worden besproken hebben betrekking op het verkeer van personen en goederen tussen de twee regio’s, evenals op de handel. Voordat de Europese Unie hierover een besluit neemt, moet er een alomvattend proces worden doorlopen. Het is van cruciaal belang dat we over alle noodzakelijke voorwaarden beschikken. President Santokhi verklaarde dat we verwachten dat dit proces door het secretariaat van de SELAC en de EU nauwlettend wordt gevolgd om ervoor te zorgen dat onze overeengekomen plannen effectief kunnen worden uitgevoerd en dienovereenkomstige maatregelen kunnen worden genomen. We werken er actief aan om dit doel te bereiken. De focus ligt op de implementatie van een biometrisch of e-paspoort, of zelfs een digitaal paspoort dat toegang zou verlenen aan de internationale gemeenschap in plaats van beperkt te zijn tot een specifieke regio.
President Santokhi heeft bilaterale gesprekken gevoerd met verschillende leiders van de Europese Unie, zoals de Vlaamse minister-president Jan Jambon. Dit was de primaire focus van de activiteiten van de president, zoals verklaard door de regeringsleider. Hoewel het onderwerp visumvrij reizen oorspronkelijk niet op de agenda stond voor bespreking tijdens de top, werd het tijdens de bilaterale vergaderingen ter sprake gebracht vanwege de voorafgaande indiening van een formeel verzoek.
Daarnaast heeft de Surinaamse leider contact opgenomen met de Franse president Emmanuel Macron, waarin hij de wens uitsprak voor een gezamenlijke inspanning om het grensgebied tussen Suriname en Frans-Guyana te verbeteren. De focus ligt met name op de bouw van een brug over de Marowijne-rivier, met als doel verbeterde connectiviteit te bevorderen en vlotter grensoverschrijdend verkeer mogelijk te maken.
Op het gebied van het bevorderen van openheid en samenwerking legt de Franse leider veel nadruk op de bescherming van het milieu, het aanpakken van veiligheidsproblemen en het aangaan van collectieve inspanningen om deze problemen te bestrijden. In het licht hiervan heeft president Macron een uitnodiging ontvangen van het Surinaamse staatshoofd om verdere besprekingen aan te gaan en de nodige regelingen te treffen. President Santokhi sprak zijn verwachting uit en benadrukte dat dit bezoek een ongekende gebeurtenis zal zijn, aangezien het de eerste keer zal zijn dat een Frans staatshoofd een bezoek brengt aan Suriname.