Sporen van explosieven gevonden op zeiljacht dat bij Nord Stream voer

12 July 2023

Comments: 0

Wie liet op de bodem van de Oostzee de gaspijplijnen Nord Stream 1 en 2 ontploffen? Het onderzoek naar het antwoord op die vraag wijst naar een verdacht zeilschip.

Op dat schip, een jacht van 15 meter met de naam Andromeda, zijn sporen van explosieven aangetroffen, blijkt uit een brief die de VN-ambassadeurs van Duitsland, Denemarken en Zweden hebben verstuurd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ze stellen nog niet te kunnen vaststellen wie de daders zijn, noch of ze gewerkt hebben voor een overheid.
Op het zeilschip zijn sporen van ‘onderwaterexplosieven’ gevonden, blijkt uit onderzoek van de Duitse autoriteiten. Ook zouden er aanwijzingen zijn dat het jacht gebruikt is om explosieven te vervoeren.

De onderzoekers hebben de twee weken durende reis van de Andromeda gereconstrueerd. “Het onderzoek loopt nogā€, zo wordt in de brief benadrukt.

Duitse media meldden eerder dat onderzoek wordt gedaan naar een schip dat is gehuurd door een in Polen gevestigd bedrijf dat gerund zou worden door twee OekraĆÆners. De gaspijplijnen waren ten tijde van de sabotage niet in gebruik. De explosies vonden eind september plaats voor de Deense kust. Drie van de vier leidingen bleken beschadigd.

-rtlnieuws.nl-