Staking op Londense luchthaven valt midden in het hoogseizoen

14 July 2023

Comments: 0

Medewerkers van de Engelse luchthaven Londen Gatwick gaan deze zomer acht dagen staken. Ze willen meer loon, en dat kan ook Nederlandse reizigers treffen. Bijna duizend personeelsleden van onder meer incheckbalies en bagage afhandelaars doen mee aan de staking, meldt vakbond Unite. De staking is van 28 juli tot en met 1 augustus en van 4 tot en met 8 augustus. Vluchten kunnen vertraging oplopen of zelfs worden geannuleerd, al zijn de details daarvan nog niet bekend.

Passagiers krijgen het advies om de status van hun vlucht goed in de gaten te houden voordat ze naar het vliegveld gaan. Luchtvaartmaatschappijen Ryanair, TUI, British Airways, WestJet en Wizz Air vliegen ook op Gatwick. De meerderheid verdient gemiddeld minder dan 12 pond (zo’n 14 euro) per uur, schrijft Unite in een verklaring. Veel bedrijven op Gatwick Airport hebben tijdens de coronapandemie gekort op salarissen. Ook zijn er op grote schaal ontslagen gevallen en zijn de werkomstandigheden achteruitgegaan, stelt de vakbond.

Ook staking in Italië

In Italië is zaterdag al een staking in de luchtvaart. Maatschappij Ita Airways annuleert in ieder geval al 133 vluchten. De drukste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk, Heathrow Airport, wist een meerdaagse staking te voorkomen deze zomer. Daar is een nieuwe loonovereenkomst voor beveiligingsmedewerkers tot stand gekomen.

-nu.nl-